- hirdetés -

A kijárási tilalom egyik kiskapujává a kutyák örökbefogadása vált. Orosházán azonban ez nem jellemző, a Szikhát kutyamenhelyen nemhogy nagy mértékben csökkent volna a menhelyen élő ebek száma, sokkal inkább több kóbor kutya kerül a telepre.

Bejárta az országot a hír, miszerint egyre többen úgy kívánnak kibújni az életbe lépett kijárási tilalom alól, hogy kutyát fogadnak örökbe. Ezáltal ugyanis a 20 és 5 óra közötti tilalom idején is elhagyhatják otthonaikat a polgárok, amíg – lakóhelyüktől legfeljebb 500 méteres távolságban – sétáltatják kutyáikat. Pusztai Ilona, a Szikhát kutyamenhely telephelyvezetője elmondta, nem tapasztalják, hogy Orosházán ez motiváló erő lenne arra, hogy kutyát fogadjanak örökbe.
– Azt tapasztaljuk, hogy egyre több kutya kerül utcára, sokan elköltöznek és hátra hagyják kutyáikat. Nem mondható kiugrónak a kóbor ebek száma, de észrevehetően emelkedik – nyilatkozta.

Hozzátette, mielőtt gazdihoz kerülne egy kutya, alaposan kikérdezik a leendő gazdit, és megnézik, hogy hol tartaná a kedvencét.
– Míg bejárjuk a telepet nagyon sok dolog kiderül. Egyből felismerjük, hogy ki az, aki felelőtlen állattartó és ki az, akinél valóban jó helyen, szerető környezetben és biztonságban élhet tovább a kutya. Sokszor akaratlanul is elszólják magukat az érdeklődők, olyan információkat osztanak meg velünk, melyekből egyből kiderül, hogy alkalmas-e állattartásra és komolyak-e a szándékai – vázolta Pusztai Ilona.

Az új „trendről” elmondta, egy kutya életében a legfájdalmasabb, ha visszakerül a menhelyre. Ez a veszély pedig fennáll abban az esetben, ha csak ürügyként fogadtak örökbe kutyát.
– Hiába szeretjük mi itt a kutyákat, hiába van tágas kennelben, az nem ugyanaz, mintha szerető családban lenne. Így egy igazi otthonból visszakerülni a menhelyre igazi trauma az állatnak, és valószínűleg ez lesz a sorsa azoknak a kutyáknak, akiket csak a tilalom megszegése kapcsán fogadnak örökbe – mondta zárásként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.