- hirdetés -

Időseket fosztogató bűnszövetség tagjainak ügyét továbbította az ügyészségre a Békés megyei rendőrség. A gyanú szerint az ország kilenc megyéjében, köztük Békés megyében károsították meg a nyugdíjasokat.

A tízfős csoport tagjai országszerte 28 helyen követtek el bűncselekményeket 2018 áprilisa és 2020 februárja között Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Nógrád, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Többen jelentek meg egy helyen, volt ahol azt mondták, hogy az áramszolgáltatótól jöttek és túlfizetést hoztak vissza készpénzben, másoknak gyógyszertámogatást ígértek.

– A leggyakrabban egy húszezrest és egy ezrest vettek elő, majd a nyugdíjasoknak azt mondták, hogy mivel 11 ezer forint jár nekik, 10 ezer forintot vissza kell adniuk. Mikor a felkeresett idősek elővették a félretett pénzüket, hogy visszaadjanak 10 ezer forintot, elterelték a figyelmüket. Különböző ürüggyel, például villanyóra-leolvasás, konnektorok vizsgálata címén a ház másik helyiségébe hívták őket és közben magukhoz vették az otthon tartott megtakarítást vagy ékszereket – olvasható a police.hu oldalon.

Az elkövetőket a Békés megyei rendőrök fogták el 2019 szeptemberében a csoport négy tagját a Pest megyei Ócsán, később pedig a bűnszervezet további öt tagját. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, az ügy iratait november 19-én továbbították a Békés Megyei Főügyészségre.

A rendőrség továbbra is óvatosságra és körültekintésre inti az embereket az ehhez hasonló bűntények és az elmúlt időszakban szintén elterjedt, úgynevezett unokázós csalások elkerülése céljából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.