- hirdetés -

Dávid Zoltán polgármester facebook oldalán tájékoztatta a járvány jelenlegi helyzetéről az orosháziakat, és arra kért mindenkit, hogy működjön együtt a rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

„Tisztelt Orosháziak!

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik hazánkban is, a fertőzöttek és az elhunytak száma folyamatosan emelkedik. Ma reggeli adatok szerint országosan 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 90 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 67 693 fő.Békés megyében 1700 felett az igazoltan Covid-fertőzöttek száma és ez a szám folyamatosan emelkedni fog. 

A vírus jelen van Orosházán is, szinte az összes intézményben, a legtöbb iskolában, a polgármesteri hivatalban is felbukkant már a vírus. Az Orosházi Kórház több dolgozója koronavírusos, jobbulást kívánok valamennyiüknek! Az intézménynek minden szükséges védőfelszerelést és fertőtlenítőszert biztosítunk, az oktatási intézményekbe plusz takarító személyzetet vezényeltünk, hogy segítsenek a folyamatos fertőtlenítésben. 
A járvány terjedését nem tudjuk megállítani, de lassítani igen. Éppen ezért nyomatékosan kérek mindenkit, hogy vegyék komolyan az előírásokat, felelősségteljesen és következetesen tartsák és tartassák be a szabályokat, ez most mindannyiunk érdeke és eszköze a vírus ellen.

Őszintén remélem, hogy elkerülhetjük a teljes leállást, amiben márciusban már részünk volt. Ehhez azonban az egyéni felelősségvállalásra is szükség van. Vigyáznunk kell egymásra, vigyáznunk kell önmagunkra.

Rendkívüli jogrend lépett életbe Magyarországon. Ismét. Ez azt jelenti, hogy a következő 15 napban – ha az Országgyűlés meghosszabbítja, akkor további 90 napban – különleges felhatalmazással, közgyűlési jogköröket gyakorolva irányítom a várost. Ez hatalmas felelősség valamennyi településvezető számára, számomra is. A legjobb tudásom szerint végzem a munkámat, támaszkodva kollégáim szakértelmére és meghallgatva az Önök meglátásait. A kormány keddi ülésén újabb védelmi intézkedésekről döntött. Így például éjfél és hajnali öt óra között kijárási korlátozás lép életbe, a rendezvényekre vonatkozóan szigorították a védelmi intézkedéseket, a tömegközlekedésben a közlekedési társaságoknak sűríteniük kell a járatokat. Részletesen a november 3-ai Magyar Közlönyben olvashatnak a veszélyhelyzet idején alkalmazandó intézkedésekről, ezen a linken: https://magyarkozlony.hu/

Tisztelettel kérek mindenkit, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában működjön együtt, az előírásokat fegyelmezetten és következetesen tartsák be. Ne azért, mert a szabályok betartását ellenőrzik és szankcionálják, hanem azért, mert ezzel védhetjük meg önmagunkat és másokat.

Felhívom valamennyiük figyelmét, hogy a vírus nem válogat, időseket és fiatalokat egyaránt megbetegít, mégis: az idősebb korosztály, illetve a krónikus betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. Vigyázzunk szüleinkre, nagyszüleinkre, ha lehet, maradjanak otthon, ha nem lehet, tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. A távolságtartás, a kézmosás, a maszk a legfőbb eszközünk arra, hogy megvédjük őket, megvédjük önmagunkat.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy a számok a következő napokban tovább emelkednek – Orosházán is. Egyre többen tapasztalják majd, hogy ismeretségi körükben is rendre betegednek meg az emberek, egyre többen fognak kórházba kerülni. A vírusfertőzésnek számos tünete lehet: láz, száraz köhögés, fáradékonyság, légzési probléma, torokfájás, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás, íz- és szaglásvesztés. Ha ezek akár csak egyikét is tapasztalják magukon, vagy csupán rossz a közérzetük, úgy érzik, valami nincs rendben, kérem, hogy maradjanak otthon!

Kérem, hogy a kontaktkutatás során együttműködően és őszintén vegyenek részt, hogy időben léphessünk mások védelme érdekében! 

Tájékoztatom Önöket, hogy az Orosházi Kórházat harmadhelyi felelős kórházzá jelölték ki, vagyis a kórház abban az esetben fogad súlyos és középsúlyos, igazolt koronavírusos betegeket, ha a sorrendben előtte lévő kórházak kapacitása megtelik.  Legelőször az első helyi kijelölt kórházakba szállítják a súlyos és középsúlyos, igazolt koronavírusos, valamint gyanús betegeket, majd a másodhelyi ellátóhelyekre, s ha ezek a kórháza is telítődtek, akkor a harmadhelyire, köztük Orosházára is. Az egészségügyi szakemberek felkészültek, elkötelezettek, számíthatunk rájuk, de meg kell tennünk mindent, hogy az ellátórendszert lehetőség ne terheljük. 

A művelődési ház műsortervét újra kellett gondolnunk – sokadjára. A legfőbb most az emberi élet védelme, ezért a csütörtöki PMK 50 program online lesz megtartva, a szombati Experidance előadás elmarad. 

A polgármesteri hivatalban egyelőre a korábban megszabott rend szerint zajlik az ügyfélfogadás, de kérem, csak a legszükségesebb esetben válasszák a személyes megjelenést, ha csak tehetik, online vagy telefonon intézzék hivatalos ügyeiket.

Ha mindenképp szükséges a személyes megjelenés, abban az esetben maszkot kell viselni, az épületbe történő belépéskor a kezet fertőtleníteni kell. Mától életbe lépő szigorítás, hogy a hivatalba érkezők testhőmérsékletét ellenőrzik, dolgozókét, ügyfelekét egyaránt. Természetesen az épületben folyamatos és fokozott a fertőtlenítés!

Folyamatosan tájékozódunk a helyzetről és felkészültünk arra, hogy gyorsan kell majd döntéseket hozni. Mindenben követjük az Operatív Törzs ajánlásait, és azok alapján cselekszünk. Köszönetet mondok mindenkinek, aki a jelen helyzetben erőn felül is helyt áll és végzi a rászabott feladatot! A betegeknek pedig kitartást és jobbulást kívánok! Embert próbáló időszak következik, nehéz lesz, de ki kell tartani és biztosítani kell, hogy a város működőképes legyen mégpedig úgy, hogy közben mindent megtegyünk a vírus terjedésének lassítása érdekében. Ehhez felelősségvállalásra és összefogásra van szükség. Orosháza tavasszal már bizonyított. Hiszem, hogy most is helytállunk, együtt újra sikerülni fog!  Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.