- hirdetés -

Ez év tavaszán már jártunk Magony Sándor gépjárműklíma-szerelő műhelyében. Akkor a nyári időszakra való felkészülés volt beszélgetésünk apropója, most pedig elmondja, mit javasol a hidegebb időszakra az autótulajdonosoknak és milyen újdonságokkal várja őket.

– Itt a fűtési szezon, az autósok is tapasztalják, hogy elő kell venni a piros mezőt a fűtéskapcsolón. Ebben az időszakban általában olyan problémákkal jelentkeznek az emberek, hogy párásodik az autó, nem látnak ki belőle, nem tud vele meleget csinálni. Ez visszavezethető mind a klímaberendezésre, mind a fűtésre. Sok esetben – főleg régebbi autóknál – a fűtőradiátor a hibás. Ennek cseréje már egy bonyolultabb műveletnek számít, hiszen az egész műszerfalat ki kell venni az autók típusainak 90 százalékánál. A klímaberendezés mellett tehát a fűtőradiátor tisztaságára és karbantartására is érdemes odafigyelni – ismertette a részleteket Magony Sándor.

Fotó: Horváth Bence

Nagy segítség, ha jól üzemel a klímaberendezés

Nemcsak nyáron, télen is érdemes kellő gondot fordítanunk autónk klímaberendezésének karbantartására, hiszen ennek segítségével egy gombnyomással meg tudjuk szüntetni a párásodást. – Mint elmondta, Sándor azt tapasztalja, hogy ezt a módszert csak kevesen alkalmazzák, pedig ha kivonjuk a párát az utastér levegőjéből, jobban kilátunk az autóból, biztonságosabban tudunk közlekedni.

Fotó: Horváth Bence

Állófűtések kérdése

Az állófűtések az autó saját üzemanyagának felhasználásával képesek indulás előtt az autót felfűteni, a motort üzemmeleg állapotba hozni. Különösen fontos ez azoknál a személyautóknál, melyek a téli időszakban is a szabadban parkolnak vagy olyan járműveknél, ahol a sofőr egyben lakója is az autónak (például kamionok), hiszen így magát az utasteret is melegen tudja tartani.

– Egyes autótípusoknál gyári tartozék az ilyen jellegű kisegítő fűtőberendezés, de műhelyemben utólagos beszerelésre is van lehetőség, valamint vállalom ezek szervizelését és karbantartását is – tájékoztatott a szakember.

Fotó: Horváth Bence

Gumiszerelés háztól házig szolgáltatással

Habár Sándor vállalkozásának a gépjárműklíma-szerelés a fő profilja, ő mindig próbál több lábon állni és reagálni a felmerülő igényekre. Az állófűtés szerelés mellett így jött képbe a gumicsere, mely szolgáltatás nemrégiben került fel a műhely tevékenységeinek listájára és kiterjed motorkerékpárra, személyautóra és kisteherautóra egyaránt.

– Rákóczitelepen vállalom, hogy házhoz megyek a kerekekért és csere, vagy javítás után vissza is szállítom. Ez egy plusz kedvezmény a helyieknek – ajánlotta Sándor.

Fotó: Horváth Bence

Folyamatos fejlődés: Új generációs klímagépek

A szakember a közelmúltban bővítette gépparkját, a klímavédelmi szabályozásoknak megfelelően az alacsonyabb ózonkárosító hűtőközegek (R-1234yf) használatára is berendezkedett. Ennek a készüléknek köszönhetően akár a hibrid járművek klímarendszerén is elvégezhető a karbantartás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.