- hirdetés -

Összesen 30 millió forintos működési és 5 millió forintos létesítményhasználati támogatást ítélt meg a város önkormányzata Orosháza sportegyesületei részére a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága ülésének keretében. A cél, hogy az egyesületek fenntarthassák magukat és továbbra is biztosítsák versenyzőiknek a sportolási lehetőségeket.

– Az év elején, amikor a költségvetésünket terveztük, akkor 110 millió forint működési támogatást terveztünk a sportegyesületek részére, illetve ezen kívül néhány egyesületnél létesítményhasználati támogatást is szoktunk adni. Ezt a dolgot a márciusi események, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet és a vírus által hozott intézkedések jelentősen átírták, csökkent az önkormányzatok mozgástere, pénzügyi lehetőségeik – nyilatkozta Bojtor István.

Az alpolgármester hozzátette, az év elején ettől függetlenül kompenzálták azokat a költségeket, kiadásokat a sportszervezeteknek, amelyeket az első két hónapban fizettek ki. Egy 25 millió forintos összeget tudtak akkor szétosztani az egyesületek között működési támogatásként. Ezt követően, amikor megszűnt a kihirdetett veszélyhelyzet és újraindult az élet, lehetett azt mondani, hogy nagyon sok olyan költség merült fel, melyek korábban általánosak voltak.

– Ez főleg a versenyekre való utazásokat, nevezési díjakat jelenti. Ugyan nagyon sok verseny elmaradt, de ettől függetlenül a sportszervezeteknek fenn kell tartaniuk magukat, biztosítani a gyermekek sportolási lehetőségeit. Ezért úgy gondoltuk, hogy az önkormányzat az idei év csökkenő pénzügyi lehetőségei mellett is folytassa a sportegyesületek támogatását. Átgondoltuk a lehetőségeinket, megnéztük a pénzügyi eszközöket, hogyan tudjuk őket támogatni és ezáltal egy újabb, 30 millió forintos támogatást ítéltünk meg részükre. Az év elején tervezett összegnek még így is csak a felét tudtuk biztosítani, sajnos – mondta az alpolgármester.

Elmondta, a jövő évvel kapcsolatban még rengeteg tennivaló van és bizonytalanság is bőven, a 2021-es költségvetést jelentősen befolyásolják az önkormányzat várhatóan csökkenő bevételei, amelyek hatással lesznek arra, hogy mennyi pénzt tudnak szánni akár sport-, akár civil célokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.