- hirdetés -

Taxis blokád néven vonult be hazánk történelmébe a frissen demokratizálódott Magyarország első nagyobb válsága. A közúti közlekedést napokra megbénító tiltakozást a benzin árának 65 százalékos emelése váltotta ki. A taxisok, magánfuvarozók és a velük szimpatizálók Békés és Csongrád megye útjait is lezárták.

Árulás: jön az 56-62 forintos benzin. Ezzel a címmel jelent meg a Népszavában október 19-én az a cikk, amelyre felkapta a fejét az ország közvéleménye. Az Magyar Távirati Iroda közleménye igyekezett nyugtatni a kedélyeket és arról tudósított, hogy az áremelés nem szerepel a kormány október 25-i ülésének napirendjén.

Majd érkezett a pofon: október 25-én parlamenti sajtótájékoztatón bejelentették az üzemanyagár 65 százalékos emelését. A felháborodott és magukat becsapottnak érző taxisok még aznap délután a budapesti Hősök terén, majd a Kossuth téren kezdtek gyülekezni, és az Országház előtt találkoztak Siklós Csaba akkori közlekedési miniszterrel, aki nem volt hajlandó átvenni a petíciójukat. Erre a taxisok CB-, illetve URH-rádióhálózatuk segítségével mozgósítottak és lezárták Budapest összes hídját, megbénítva a város közlekedését. A blokád éjféltől országossá szélesedett, a tiltakozáshoz csatlakoztak a magán- és teherfuvarozók is.

(Fotó: Mónos Gábor/MTI)

Október 26-án az ország főútjain, a nagyobb városokban szinte teljes volt az útzár, a határokon állt a forgalom. A tüntetők csak a mentőket és az egyéb megkülönböztetett jelzést viselő, illetve az élelmiszert szállító gépkocsikat engedték közlekedni.

Lajos akkoriban a hódmezővásárhelyi Bethlen gimnázium másodikos tanulójaként hazafelé készült a kollégiumból a társaival, de a buszok nem jártak. Bent kellett volna tölteniük a hétvégét is, a leleményes szülők azonban összefogtak, kibérelték az egyik környékbeli termelőszövetkezet buszát és jórészt dűlőutakon hazajuttatták a gyerekeket.

A közutak blokádja október 27-én vált teljessé. A taxisok, fuvarozók és polgári résztvevők megbénították az egész ország közlekedését. Mintegy 600 helyen állítottak útzárt, ez összesen 105 helységet érintett. Budapesten – a Lánchíd kivételével – az összes Duna-hidat lezárták, 25 főbb csomópontot eltorlaszoltak.

Tizenkét forint engedmény

A fuvarozók és a kormány közötti tárgyalások egész nap tartottak, s estére közös nyilatkozat közzétételében állapodtak meg. Ebben a kormány kinyilvánította, hogy az Érdekegyeztető Tanács október 28-án megtartandó ülése elé olyan megoldást terjeszt, amelynek révén meghatározott feltételek között elképzelhető literenként 10 forintos kedvezmény. A megegyezés feltételéül a blokád megszüntetését szabták. A kormány és a fuvarozók közötti előzetes megállapodás alapján éjfélkor Szabó Győző országos rendőrfőkapitány sajtóközleményben szólította fel a torlaszok lebontására a tüntetőket.

A megállapodás 28-án estére született meg. Eszerint október 29-én 24 órától 12 forinttal csökkentik a megemelt benzinárakat, amelyek az árliberalizálással összefüggő törvények hatályba lépésig érvényesek. A kormány képviselői a televízió nyilvánossága előtt megígérték, hogy a demonstrációban résztvevőket nem vonják felelősségre.

(Kiemelt kép forrása: Németh György/MTI)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.