- hirdetés -

Kedden délelőtt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár olvasótermében gyűltek össze a Békés Megyei Vakok és Gyengénlátók Szervezete, orosházi körzeti csoportjának tagjai, hogy részt vegyenek az egyesület fehér bot napi ünnepségén.

A nyolcvanöt fős tagságból idén a járvány miatt kevesebben vettek részt az ünnepi klubfoglalkozáson, de az egyesületben megszokott szeretet és egymás iránti figyelem mit sem változott.

Október a látás hónapja, ezen belül az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1969-es döntése alapján, október 15-e a Fehér bot napja. Szerte a világon ilyenkor nagyobb figyelem irányul a vakok, látássérültek felé. A világnap csak viszonylag rövid múltra tekint vissza, de a látássérülteket tömörítő Magyarországi Vakok és Gyengénlátók Egyesülete sokkal régebbi, idén már több, mint száz esztendős.

Kicsit a szokásosnál kevesebben, de meghitt hangulatban ünnepeltek (Fotó: Horváth Bence)

Sipos  Erika, az orosházi csoport vezetője elmondta, az ő kis közösségükben jelentős nap október 15.

– Ezt csak úgy szoktuk mondani: a mi ünnepünk. Általában figyelnek ránk az emberek, nagy részük segít is, ha fehér botos, sorstársainkkal találkozik, de ilyenkor még nagyobb figyelmet kapunk. Erre a napra műsorral készültünk. Verset, mesét mondani, énekelni, fogunk, illetve a múlt heti, megyei ünnepségen átadott, Békés Megyei Vakokért kitüntető emlékplaketthez itthon is gratulálunk a Justh Zsigmond Városi Könyvtárnak. Nagyon rég kiérdemelték, hisz rengeteg segítséget kapunk tőlük, amit szinte meg sem tudunk eléggé köszönni – mondta el az ünnepi klubfoglalkozás előtt a helyi csoport vezetője.

Idén a Justh Zsigmond Városi Könyvtár kapta az elismerést (Fotó: Horváth Bence)

Sipos Erika köszöntője után a fellépők következetek. Ki verssel, ki saját novellájával, ki énekkel kedveskedett a sorstársaknak a meghitt, szinte családias légkörben zajló ünnepségen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.