- hirdetés -

Mindegy, hogy házban vagy lakásban élünk, érthető módon féltjük az értékeinket. Az egyre rövidebb nappalok nem csak a karácsony közeledtét jelzik, de azt is, hogy a betörések időszaka előtt állunk. A közelgő óraállítás arra figyelmeztet, hogy jobban kell figyelnünk otthonunk védelmére.

Egy biztosítótársaság szokatlan ötlettel igyekszik segíteni nekünk ebben: egy csapat exbetörőt kérdezett meg, szerintük hová érdemes elrejteni legféltettebb kincseinket.

Egyhangú véleményük szerint a nappaliban található fiókokat, és a ruhatárolókat jobb, ha elkerüljük, ezek ugyanis túl egyértelműek, szinte természetes, hogy átnézik őket. Válasszunk inkább véletlenszerűen: jó rejtekhelyként szolgál egy müzlisdoboz, egy tésztatartó, vagy akár egy gyerekjátékokkal teli tároló is.

A legnagyobb helyiségek mindig a betörők első célállomásai. Ezért például a nappaliban és a konyhában nem érdemes értékeket hagyni. Aki pedig azt gondolja, a széf megóvja értékeit, téved, mert különösképp tudják, hol kell ezeket keresni. Elárulták még, hogy szinte íratlan szabályként a gyerekszobákat, játszószobákat nagy ívben kerülik.

A korai sötétedés a betörőknek kedvez (Forrás: Getty Images)

A betörőket távol tartja a felkapcsolt villany, tehát annak látszata, hogy van otthon valaki, ezért érdemes beszerezni egy programozható időkapcsolót. Segítségével távollét alatt is könnyedén égve maradhat a lámpa anélkül, hogy az egész nap fel lenne kapcsolva.

A felmérésből kiderült, hogy az időkapcsoló mellett egy biztonsági kamera is jó befektetés a csengő és a bejárati ajtó környékén, általa egyszerűen beazonosítható az elkövető.

A „szakma egykori képviselői” elmondták, hogy a betörésre legalkalmasabb időszak a tanítás vége, mivel ekkor már legtöbbször erősen sötétedik, és általában senki sincs otthon. Egy-egy rablás helyszínét akár két hónapon keresztül is megfigyelik, és olyan alapos tervet készítenek, amivel mindössze öt perc alatt óriásit zsákmányolnak.

Takaros ház, drága autó = potenciális célpont

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet hasonló felmérésének eredményeképp már azt is tudjuk, hogy a megkérdezett elkövetők közel 70%-a számára a családi házak jelentik a legvonzóbb prédát. 26%-uk tartja jó célpontnak a társasházi lakásokat is, 14%-uk a panellakásokat, 12%-uk a pedig a sorházi lakásokat.

A betörők megfigyelik, hogy az adott ingatlanban milyen nagyságrendű értékeket lophatnának el. Csalogató számukra, ha a ház takaros, előtte drága autó áll, és a lakó is elegánsan jár. Ezeket a tényezőket általában alapos megfigyeléssel szokták felmérni.

Lényeges továbbá, hogy rálátnak-e az ingatlanra a szomszédok, jellemzően milyen az utcai forgalom, és milyen a közvilágítás, mert ezek az adottságok egytől egyig emelik a lebukás veszélyét.

Fontos szempont, hogy van-e az ingatlanon valamilyen biztonsági rendszer, például riasztó vagy felszerelt kamera. Eltántoríthatja őket, ha a házhoz közel esik a rendőrség épülete, és vannak, akiket a harapós kutya is elbizonytalanít. Sokak számára az sem mindegy, milyen messze esik saját lakásuktól a kiválasztott ház.

(Kiemelt kép forrás: Getty Images Hungary)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.