- hirdetés -

Visszavonhatatlanul itt az ősz, és ezzel egyidejűleg elindul a fűtésszezon is. Szabó Géza, az Euro-Unior Fűtéstechnika Kft. ügyvezető igazgatója ad tájékoztatást arról, mire érdemes odafigyelni az otthon melegének megteremtésekor.

Az Euro-Unior Kft. fő tevékenysége a kazángyártás, de több mint hatvan éve foglalkozik tűzvédelmi szolgáltatásokkal is. Szabó Géza műszaki közgazdászként már hosszú évtizedek óta vezeti a céget. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke most közérthető, mégis szakértő segítséget nyújt az olvasók számára.

Az előkészületek

– Az első és legfontosabb, hogy az eszközök működőképes állapotban legyenek, vagyis a kazánok kitisztítva, rendszerbe állítva és tömítetten várják a munkát! Mindenképp érdemes még a fűtési szezon előtt ellenőriztetni, szervizeltetni az eszközöket. Legcélszerűbb évről-évre ugyanazt a szerelőt hívni a tisztításhoz és a szükséges alkatrészek cseréjéhez. Legyünk előrelátók! Egy gázkészüléknél akár egy pici pók munkája is problémát okozhat, amit jó minél előbb elhárítani.

A fűtőanyag

– Rengetegféle fűtési mód létezik, így mindenkinek meg kell terveznie, mi számára a legideálisabb. A szilárd tüzelésűek között ott a szén, a fa, az apríték, a biomassza, de emellett választhatunk a gáz, a kőolaj, az elektromos áram, vagy az infrafűtés közül is, és még sorolhatnánk. Egyre népszerűbbek az újrahasznosított fűtőanyagok. Mindenkinek mérlegelnie kell, mi felel meg leginkább az elvárásainak, a céljának és a pénztárcájának!

Szabó Géza ad szakértő, de közérthető tanácsokat (Fotó: Horváth Bence)

A beszerzés

– A kazánba helyezett faanyagnak mindenképp száraznak, úgynevezett légszáraznak kell lennie. A friss fa egyrészt nagyon gyorsan lekormolódik, másrészt nincs fűtőértéke. Bizonyos anyagok, például a műanyag elégetése jelentős légszennyezéshez vezet! Jó tudni, hogy a műanyagnak elenyésző a fűtőértéke, úgyhogy semmiképp sem érdemes azt a kazánba dobni.

A biztonság

– Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a nyílt tüzű berendezéseket. Ma már olyan kazánt célszerű választani, mely rendelkezik biztonsági víztárolóval, ennek jóvoltából ugyanis nem tud felforrni a víz a kazánban még akkor sem, ha véletlenül ellenőrizetlenül hagyjuk azt. A gázkazánok mellé mindenképp helyezzünk füstgáz elemzőt! A kéményből visszaérkező gázok szén-monoxid mérgezést okozhatnak, ezért elengedhetetlenül fontos egy érzékelő jelenléte a lakásban!

Kazángyártás Orosházán (Fotó: Horváth Bence)

Jól fűteni!

– Nagyon sokan nem tudják, hogyan kell jól fűteni. A lényege, hogy az energia, amit elégetünk, ne a kazán környékén pangjon, hanem kerüljön be a helyiségekbe! Ezt egyrészt megfelelő keringtetéssel, másrészt elegendő tűzzel tudjuk elérni. A pislákoló tűzből nem lesz a lakásban meleg. A kazánt a névleges értéke alapján kell megrakni! Szintén fontos, hogy csak akkor zárjuk el azt, ha már az éghető anyag teljesen leégett! Figyeljünk arra, hogy ne takarják el a bútorok a hőátadó felületeket, például a radiátorokat!

Gazdaságosság

– Ne hagyjuk kihűlni a lakást! A folyamatos melegen tartással sokat tudunk spórolni. A gázkazánoknál egyszerű a dolgunk, hiszen a programkapcsolóval könnyű a hőmérsékletet szabályozni. Lényeges, hogy olyan teljesítményű kazánt válasszunk, amilyet a lakás hőigénye megkíván! Nem teszünk jót azzal sem, ha sokkal nagyobbat veszünk a számunkra ideálisnál, mert azzal nem tudunk majd igazán kellemes hőfokot beállítani a lakásban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.