- hirdetés -

Október 1-től az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában is mérik az érkező gyermekek testhőmérsékletét. Az iskola-egészségügyi ellátásról szóló kormányrendelet értelmében 37,8 fok feletti érték esetén a diáknak el kell hagynia az intézményt.

– Kipróbáltuk homlokon, csuklón, nyakon és halántékon is a hőmérőzést, és mivel minden esetben ugyanazt az eredményt kaptuk, úgy döntöttünk, hogy mi iskolaszinten csuklón fogjuk mérni a gyerekek testhőmérsékletét – mesélte Korcsok Marianna, az intézmény igazgatója.

Az egy hét alatt a digitális hőmérő nem mutatott kiugró értéket egyetlen diáknál sem, sőt az Eötvös József Katolikus Általános Iskola elmondhatja magáról azt is, hogy ez idáig még nem volt igazoltan koronavírussal fertőzött diákja.

Korcsok Marianna, az Eötvös iskola igazgatója (Fotó: Horváth Bence)

De térjünk vissza a hőmérőzés folyamatára! A gyermek testhőmérsékletét a bejáratnál mérik meg, és ha az érték megfelelő, akkor beljebb léphet az épületben, ahol a kézfertőtlenítés várja.

– A testhőmérséklet ellenőrzése egy másodperc alatt megvan. Eddig nem tapasztaltunk sem sorban állást, sem semmiféle fennakadást az új intézkedés miatt. A kézfertőtlenítést is nagyon gyorsan végzik a kollégák. A két tevékenységet más-más pedagógusok hajtják végre, a két bejáratnál összesen négy tanár jelenlétére van szükség reggelente. A lehetőségekhez mérten igyekszünk minél inkább meggyorsítani a bejutást. Főleg ez a hideg, esős időben lesz fontos, hiszen nem szeretnénk, ha a gyerekeknek kinn kellene ázniuk, míg sorra kerülnek – hangsúlyozta az igazgató.

Az egyik pedagógus hőt mér, a másik pedig fertőtleníti a kezeket (Fotó: Horváth Bence)

Nagyobb létszámú intézményeknél nem hőmérőkkel, hanem hőkapuk segítségével mérik a gyermekek testhőmérsékletét. Az Eötvösben 350 fő az iskolalétszám, így erre itt nincs szükség, viszont azoknál az intézményeknél, ahol egyetlen kapun legalább 400 gyermek halad át, ott hőkapuval mérnek. Az országban mintegy 120 ilyen iskola van.

Eddig még nem mértek a megengedetten felüli értéket az Eötvösben, de természetesen fel vannak készülve erre az eshetőségre is.

Az apróságok is készséggel állnak az ellenőrzés elé (Fotó: Horváth Bence)

– Ha eléri a 37,8 fokot a gyermek testhőmérséklete, akkor egy elkülönített helyiségbe visszük. Ott egy kollégánk, aki szájmaszkban, illetve kesztyűben várja őt, 15-20 perc elteltével újabb mérést végez. Erre azért van szükség, mert elképzelhető, hogy a diák egyszerűen kimelegedett. Lehet, hogy sietett, mert késésben volt, vagy csak gyorsabban hajtotta a kerékpárt. Ha a többedik mérésre sem csökken az érték, akkor értesítjük a szülőt, és diáknak el kell hagynia az intézményt. A további teendőket a szülő látja el – mondta Korcsok Marianna.

Az igazgatónő kiemelte, az lenne a legszerencsésebb, ha már reggel úgy engednék el a szülők a gyermekeket otthonról, hogy megmérték a lázukat. Így a beteg diákok nem jönnének el az iskola bejáratáig sem, és nem fertőznék meg a társaikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.