- hirdetés -

Különleges esemény helyszíne volt vasárnap Gyopárosfürdő. Hagyományteremtő jelleggel az első nem futás napját rendezték meg.

Az ország minden részéből – Sopron, Budapest, Szeged, Battonya, Orosháza – érkeztek a nem futók, hogy a maga nemében egyedülálló és soha nem látott viadalon megméressenek.

A szigorúan csak mentális bemelegítést, a Szögedi Köménymag öregfiúk kézilabda csapatának oszlopos tagja, Török Zoltán tartotta. Jelezte a verseny komolyságát, hogy ő például búvár uszonyt viselt, ami a szárazföldön kizárja a futó mozgás lehetőségét is. A szervezők gondoskodtak a biztonságról. Aki nem a nem futásnak megfelelő ruházatban érkezett (pl. sportcipő, melegítő) lábbilincset kapott, nehogy elragadhassa a hév.

Az ötletgazda nyakában a „startpisztollyal” és a mentális tréner (Fotó: Nagy László)

A bejáratnál kéz és torok fertőtlenítésen átesett nem futók számára az alföldi rajtpisztoly – karikás ostor – dördülése jelezte a rajtot. Mindenki intenzív nem futásba kezdett (pokrócon, napágyon heverés, ücsörgés), melyet másfél órán át erejüket megfeszítve folytattak. A verseny végén – hogy célba érkezés izgalmait és fáradalmait kikerüljék – két önkéntes átvitte a cél molinót a fűben heverő sportolók felett. Mindez rengeteg nevetés, jókedv közepette zajlott.

„Ezerrel a cél felé.” Megfeszített verseny folyt. (Fotó: Nagy László)

A nem futás napja ötletgazdája, Nagy László elégedetten nyilatkozott a verseny után.

– Rengeteg helyről érkeznek a hírek tudósítások ilyen, vagy olyan futóversenyekről, futófesztiválokról. Aki nem fut, azzal ki foglalkozik? Ezért hoztam létre ezt a napot. Ez nem egy sport ellenes megmozdulás – köztünk is vannak élsportolók is – mindössze szerettünk volna egy jókedvű, különleges, politika mentes eseményt a nem futók részére is. Kimondottan a humoron, a viccen, a lazuláson volt a hangsúly. Azt vettem észre, hogy az emberek mostanában elfelejtettek örülni, elfelejtették magukat jól érezni. Ez ellen akartunk tenni és ahogy láthatod, sikerült. Biztos vagyok benne, hogy hagyomány lesz, minden évben meg fogjuk rendezni a nem futás napját. Az első alkalmon itt levő úttörők hírét viszik és jövőre még többen leszünk – foglalta össze Nagy László.

A teljesítményt igazoló oklevelet mindenki kiérdemelte (Fotó: Nagy László)

A másfél órás erőpróbát vitézül álló nem futók a verseny végén, teljesítményüket igazoló oklevelet kaptak. Az a hír járja, hogy a nem futás mozgalom kibővítéseként, télen a komlósi Száraz ér átúszását (kb. 30 cm) is megszervezik. Hogy a hegymagasságú hullámok ne okozzanak gondot – decemberben, amikor be van fagyva.

A végső sorrend megállapítása, cikkünk megjelenésekor még folyamatban van. Annak meghatározása érdekében, hogy a rendelkezésre álló másfél óra alatt ki, mennyit nem futott, a számítások még folynak…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.