- hirdetés -

Búcsú helyett Szent Gellért napi misére hívták a szervezők az érdeklődőket szombaton. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a kerékpárosokat.

Minden kerékpáros túrát szervező rémálma a meghirdetett időpontra megjövő hideg szél és az eső. Szombat reggelre mindkettő megérkezett, így csak a legelszántabb kerekezők vágtak neki a huszonnyolc kilométeres távnak. Tótkomlóson nem esett. Ennek a körülménynek köszönhetően ott már mintegy tíz-tizenöt fősre duzzadt a biciklis csapat létszáma.

A Kopáncsi templomhoz megérkezve kisimulhattak a szervező, Viczián Zoltán homlokán a ráncok. Akik akartak, a rossz idő ellenére eljöttek, Békéscsabától Makóig, mind a négy égtáj felől. Ha nem kerékpárral, de autóval, vagy épp – Kardoskútról ketten – gyalogszerrel.

nagyszerű és élvezetes volt a mise is (Fotó: Viczián Zoltán)

Dugig telt az Árpád-kori kis templom a szent misére, melyet az orosházi katolikus atya, Iványi László celebrált, a tótkomlósi Tracsek Oszkár káplán atya segédletével. László atya a mise során történelmi hűséggel mutatta be Szent Gellért életét és halálát. A hívő és nem hívő hallgatóság végig feszült figyelemmel hallgatta, senki nem hagyta el közben a templomot. A végén együtt énekelték a himnuszt.

A szeretet mécsesei az ódon falak réseiben (Fotó: Viczián Zoltán)

Mise után a résztvevők meggyújtották a szeretet mécsesét. Az apró mécseseket az ódon falak réseiben helyezték el a zarándokok.

Viczián Zoltán szervező szerint az esős idő ellenére is sikeres volt a rendezvény, hisz ennyien még nem voltak itt a Szent Gellért napi misén.

– Mindenképp szeretnénk folytatni, hagyománnyá nemesíteni ezt a programot. Bízom benne, hogy egy járványtól mentes, jobb időjárással jövő évben kisebb búcsúvá tudjuk szélesíteni – mondta a szervező.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.