- hirdetés -

Az idei esztendő a gazdaság szinte valamennyi résztvevője számára rendhagyó volt, tele kihívásokkal, azonnali kezelést igénylő problémákkal. A mezőgazdaság fontos ágazata, a vadászat, vadgazdálkodás sem volt ez alól kivétel. Az Orosháza-Kardoskúti Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság elnökével, Demeter Sándorral beszélgettünk 2020-ról.

– Jól indult az év, aztán jött a vírus, jött a járványhelyzet. Az ezzel kapcsolatos intézkedések nagyon negatív hatással voltak a társaságra, elsősorban anyagi, de egyéb területen is. Társaságunk fő bevételi forrását az őzbak kilövés, illetve az élő nyúl befogása és exportja adja. Idén mindkét területen komoly, milliós nagyságrendű kieséssel kell szembenéznünk. Tavasszal nem jöhettek a visszatérő külföldi vendégeink akik a jó őzbakok kilövéséért szép pénzt fizetnek. Augusztusban, az őz nász idején, főként hazai vadászok lőttek ugyan őzet, de az öreg, jó trófeájú bakok maradnak jövőre – kezdi a tájékoztatást az elnök.

A jó trófeájú öreg bakok jövőre maradtak (Fotó: SzVT)

Bizakodva néznek az október közepén kezdődő fácán vadászati szezon elé, annál is inkább, mert a társaság nem csak a természetes szaporulatban bízik, de hagyományosan nevel is madarakat. Az idei évben, ez 2500 fácánt jelent. Terveznek idén egy nagy terítékű bérvadászatot, ezzel is csökkentendő a kiesett bevételeket.

A vadgazdálkodás egyik alap pillére a vadakról való gondoskodás. A Széchenyi tagjai is jelentős mennyiségű szálas és szemes takarmánnyal látják el a fácánokat, nyulakat, őzeket az ínségesebb időszakban. Maguk is termelnek erre a célra takarmány növényeket.

A társaság komoly bevétel kiesésre számít az élőnyúl befogás és export területén is.

– A kereslet drasztikus csökkenése miatt nem, vagy csak nagyon kis mértékű élő nyúl exportra számíthatunk. Nyúl van, de ha nem lesz export, nem látjuk a végét – zárja a beszélgetést az elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.