- hirdetés -

Az M47-es autóút megépülésével megnyílnak a megye határai Szeged és Debrecen irányába – nyilatkozta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke. Még csak a tervezési fázisnál tart az autóút, de a tervek szerint 2025 körül megépülhet a gyorsforgalmi.

Mind Szeged, mind Debrecen elérhetőbb közelségbe kerül a Békés megyeiek számára az M47-es autót megépülésével. A rendszerváltozás óta ez a kivitelezés a legnagyobb mértékű a gyorsforgalmi autóutak tekintetében, amely mind a három érintett megye számára gazdasági növekedést jelent.
– Egy 160 kilométeres szakasz megtervezése és megépítése előtt állunk. Megjelent a kormányrendelet, amely az M47-es autóút megtervezéséről szól, melyet egy nagyon hosszas egyeztetési időszak előzött meg. Többek között megkérdeztük az orosházi önkormányzatot is, hogy mely nyomvonalon képzelik el a gyorsforgalmi autóút Orosházát érintő szakaszát. Az akkor egyeztetéseken az orosházi városvezetés egy déli elkerülő szakasz megépítését javasolt, amely a város szempontjából azért is lenne előnyös, mert egy körgyűrű jönne létre a település körül. A végleges nyomvonal tervezetéig azonban még várnunk kell – nyilatkozta Zalai Mihály.

A nyomvonal körüli egyeztetés kapcsán a megye északi részét érintő települések között alakult ki ellentét, ott két koncepció jött létre. Egyik a román határhoz közeli, Okányt érintő szakasz, míg a másik a jelenlegi 47-es főút mentén futna. Az elnök elmondta, egyelőre abban, hogy mely nyomvonalon épülne meg az adott szakasz, még nincs egyetértés.
– Október 31-ig készül az a hatástanulmány, amely alapján az ITM és NIF Zrt. meghozza a végleges döntést. Abban az esetben, ha minden évben minden forrás rendelkezésre áll, akkor előreláthatólag 2025-ben vagy 2026-ban átadják a kész M47-est – emelte ki.

Zalai Mihály hozzátette, az M47-es megépülésével mind Hajdú-Bihar, mind Csongrád-Csanád megyék közelebb kerülnek Békés megyéhez. A Debreceni Nemzetközi repülőtér kevesebb, mint egy óra alatt elérhetővé válik Békéscsabáról.

– Debrecenben a BMW fog gyárat építeni, Békéscsabáról kevesebb, mint egy óra alatt elérhetővé válik az új gyár. A Debreceni Repülőtér is kevesebb, mint egy óra alatt megközelíthetővé válik, ez pedig a turizmusban hozhat fejlődést a térség számára. Az orosházi cégeknek és munkavállalóknak a Szeged felé gyorsítja meg a közlekedést az M47-es autóút. Ez egy olyan lehetőség, amelyre azt szokták mondani, hogy szükséges, de nem elégséges. Rendelkeznünk kell vele ahhoz, hogy fel tudjuk venni a versenyt a környező megyékkel és az ország gazdaságilag szerencsésebb megyéivel – nyilatkozta Zalai Mihály.

Az elnök elmondta, tervben van az Orosházát Szarvassal összekötő út felújítása is, ez pedig az M44-es autóút könnyebb elérését eredményezi majd.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.