- hirdetés -

Több témáról is döntött a megyei közgyűlés. Beszámoltak többek között a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága az elmúlt évi munkájukról, továbbá tájékoztatót hallhattak a képviselők Békés megye munkaerőpiaci helyzetéről.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó helyszínen, a Békés Megyei Kormányhivatalban tartotta soros ülését a megyei közgyűlés szeptember 17-én. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tavalyi évi munkájáról beszámolót ismerhették meg a képviselők. Dr. Orosz Tivadar, az iparkamara elnöke elmondta, a koronavírus idén fejti igazán hatását a gazdaságra, az ország határain azonban nem állt le a nemzetközi együttműködés. Felszólalásában kiemelte, hogy 2019-ben a hipertermékek megjelenése volt jellemző, ezek egyike a Széchenyi-kártya, melyet Békés megyében is közel hatszázan igényeltek már. Elhangzott továbbá, hogy Békés megye szakképzése kimagasló és nagy területet fed le. Kiemelték az orosházi üvegipar fontosságát. Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, az orosházi üvegipar szinte egyet jelent az ország üveggyártásával, ezért erre a továbbiakban is kellően kell fókuszálni, figyelmet kell fordítani a szakirányú képzésre.

Dr. Kulcsár László, a A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke elmondta, a jégkárelhárító hatékonyan működik a megyében, bár megszüntetni nem lehet a a csapadék által okozott károkat, mérsékelni azonban igen. Hozzátette, a jégkárelhárító-rendszer megtérült. Azon gazdák, akik biztosítással rendelkeznek, jelentős veszteség nélkül képesek túlvészelni a károkat. Hozzátette, nem történt az elmúlt időszakban a korábbi években tapasztalt mértékű jég miatti terményveszteség.

Elhangzott továbbá, hogy tíz év alatt 13, 8 ezer fővel emelkedett a megyei foglalkoztatottak száma. 2019-ben volt a legalacsonyabb a megyei munkanélküliség, akkor 11 ezer főt tartottak számon. 2020 májusában ez 17 ezer főre emelkedett, míg 2020 augusztusában 15 ezer fő alá csökkent. Az Orosházi Járásban 1682 fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma 2020 augusztusában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.