- hirdetés -

Mint emlékezetes, az évi két lomtalanítási akció közül a tavaszi, a járvány miatt idén kimaradt. A felgyülemlett hulladékot a napokban szállítja el a szolgáltató.

A várost négy körzetre bontva valósítja meg a lomtalanítást a hulladékgazdálkodási szolgáltató. A III. körzetben ma, illetve a IV. körzetben holnap, szeptember 18-án szállítják el a hulladékot a DAREH Bázis Zrt. munkatársai. A közszolgáltató a lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladékokat (amelyek méreteik miatt nem rakhatók a hulladékgyűjtő-edénybe) gyűjti össze és szállítja el. Az őszi lomtalanítással kapcsolatos kérdéseinkre Holopné dr. Sztein Beáta igazgató válaszolt:

– A DAREH Bázis Nonprofit Zrt. a tavasszal kialakult járványügyi helyzet miatt a lomtalanítást az őszi időszakban végzi el, az a tervezett ütemben halad. A kihelyezett hulladék mennyisége változó. A lakosság döntő része a felhívásnak megfelelően, a lomtalanítás során elszállítható hulladékot helyezett ki, a gyűjtés-szállítást végző alvállalkozó munkatársai azonban sajnos negatív példákkal is találkoztak.
Akadt olyan ingatlantulajdonos, aki a többszöri figyelemfelhívás, részletes tájékoztatás ellenére is elektronikai hulladékot vagy nagy méretű bútorokat helyezett ki.  Az elektronikai hulladékot a lakosság Orosházán a hulladékgyűjtő udvarban díjmentesen leadhatja – tette hozzá az igazgató.

Néhol teljesen szétdobált kupacokat találnak a szállítók (Fotó: Horváth Bence)

A lomtalanítás során kihelyezett hulladék a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonát képezi, ebből kifolyólag a jogtalan eltulajdonítás rendőri intézkedést vonhat maga után.

Mint megtudtuk, sajnos sok estben hiába a fenti szabály, hiába teszi ki az elszállítani valót rendben a tulajdonos, sok esetben megelőzik a szállítókat különböző „gyűjtögetők” és a szállítási vállalkozó szétdobálva találja a rendben kitett holmit. Arra kérik az ingatlan tulajdonosokat, hogy csakis a megadott időpontra készítsék ki a lomokat, azok elszállítására a megadott napokon 7 órától kerül sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.