- hirdetés -

Negyed százada már, hogy örökre lehunyta szemét az orosházi származású Petrik József Jászai Mari-díjas színész és rendező.

Petrik József 1930. december 30-án született Orosházán. A szakma alapjait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen sajátította el, később színvonalas munkáját Jászai Mari-díjjal ismerték el. A városunkból származó érdemes művész 1995. szeptember 15-én hunyt el Budapesten.

Az ifjúkori Petrik József (Forrás: port.hu)

Nemcsak színészként, de rendezőként is számos sikert aratott, legtöbben mégis talán A Szabó család című rádiós szappanoperából ismerik hangját, melyet 48 éven át sugárzott a Magyar Rádió. Petrik József Wágner Ferkóként, vagyis Laci mostohagyermekeként tűnt fel ebben a darabban, majd több más hangjátékban is szerepet vállalt. Emellett a Nemzeti Színházban, az Ifjúsági Színházban, majd a Petőfi Színházban is játszott.

A Pom Pom címszereplőjének és a Tüskevár Bütyökének is ő kölcsönözte hangját. Fülünkben csenghetnek a Kincs, ami nincs című vígjátékban Kamasuka mondatai, de ő szólaltatta meg meg a Vízipók-csodapókban Nünükét, a Mekk Elekben pedig a Tarka macskát. A Tenkes kapitányban Riptek lövészt alakította, és láthatták őt a tévénézők az Angyalbőrben című sorozatban is. 1964-től az Állami Déryné Színház rendezője, később 1982-től pedig a Népszínház főrendezője volt. A mai napon rá emlékezünk.

Kiemelt kép: http: szinhazszinesz.blogspot.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.