- hirdetés -

Az egykori fóliás kerttől többhektáros nagyüzemmé fejlődött a Majsai Kertészet. A szorgalom és a rengeteg munka mellett a folyamatos fejlődésre törekvés, az új utak keresése és a pályázatok nyújtotta lehetőségek kihasználása a sikerük titka.

Majsai Balázs, a kertész família harmadik generációjába tartozik. Testvérével és annak férjével vezetik a zöldségtermelő korszerű nagyüzemet. Vele beszélgettünk az új fejlesztésekről s a világszinten is élenjáró termesztési technológiáról.

– Kertészetünk az utóbbi öt évben számos fejlesztést hajtott végre. Ezek közül a legújabb, a két, 2.5 hektáros, tavaly átadott üvegházunk. Van egy pályázat író, aki rendszeresen figyeli a lehetőségeket és tájékoztat a számunkra érdekes pályázatokról, de tudni kell, hogy ezeket a nagy projekteket már legalább három évvel korábban meg kell tervezni. A két legújabb pavilonunk is így készülhetett el. 50% vissza nem térítendő pályázati támogatást nyertünk el, a másik 50%-ot saját erőből, illetve banki hitelből finanszíroztuk. A 25000 m2 alapterületű üvegházakban vízkultúrás technológiás termesztés folyik. A kertészet 140 embernek ad munkát. A régebbiekhez hasonlóan termál energiával fűtjük, persze párásító, illetve hűtő berendezés is van benne. Az új egységek közül az egyikbe nem paradicsomot tettünk, hanem Magyarország egyik legnagyobb kígyóuborka termesztő felületét valósítottuk meg. Az eddig apróbb területeken termesztettekhez képest ennek számos előnye van – mondta el, mintegy bevezetésképp Majsai Balázs.

A létező legkorszerűbb technológiával folyik a termesztés (Fotó: Horváth Bence)

Annak idején Balázs nagyapja kezdte a kertészkedést. Az egykori favázas fóliáktól, folyamatos fejlesztésekkel és rengeteg munkával, mára eljutottak a legkorszerűbb, vízkultúrás paradicsomtermesztésig és az automata mérő- csomagoló gépsorokig.

– Az emberi munkát igénylő folyamatokat a minimumra csökkentettük. A dolgozóknak csak a paradicsomot kell a ládába helyezni, ezután már kézzel nem is kell hozzáérni. A gép méri, esetleg szól, hogy mennyi kell még. Az automata sor csomagolja, élvédővel látja el, raklapokra halmozza, és elhelyezi a hűtőkamrában. Minden folyamatot a számítógép irányít és ellenőriz. Az anyagmozgatás s működik emberi segítség nélkül. A csarnok padozatába épített vezetéket követve, az automata vontató viszi a ládákat és a lerakodást is a technika végzi – mondja el az ügyvezető.

Vegyszer mentesen, a legjobb minőséget

Számítógép irányítja az automata csomagoló üzem munkáját (Fotó:Horváth Bence)

Számos fajta paradicsomot termelnek a Majsai Kert Kft-nél. A közös bennük, hogy minden fajtát, a modern mezőgazdaságban jelenleg alkalmazott, legkorszerűbb technológiával állítják elő. Ugyanolyan bogyó nagyság, ugyanakkora fürtök, egyformán kitűnő minőség. A leginkább meglepő, hogy nem a földben vannak a tövek, hanem kb. méter magasságban, kókuszrost alapon. A beporzást emberre veszélytelen poszméhek végzik. Három magasságban – talajban, a talajszint feletti csöveken és magasabban, a növények közt elhelyezett csöveken – kapják a fűtést. A növényvédelmet sem vegyszerekkel végzik. A kertészek és háziasszonyok által is ismert liszteskét például fürkészdarazsak, ragadozó poloskák segítségével tartják távol a növényektől.

A Majsai Kert Kft, egy háromtagú termelési és értékesítési szövetség(TÉSZ), a TRIVEGA egyik oszlopa. Ez a szövetség már komoly nagyságrendben tud termelni, pontos szállítással kielégíteni a nagy vásárlók (pl.: TESCO, Lidl, stb.)igényeit. Az Orosházán leszedett és becsomagolt árut a központi raktárba szállítják, és továbbítják valamelyik nagyáruházba és a leszedés után másfél nappal már egy budapesti, vagy más – akár az orosházi – Tesco polcáról veheti le a vásárló.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.