- hirdetés -

Fiatal diákok segítik társaikat, hogy biztonságosan eljussanak az iskolába. Újra elindult a rendőrség Zebra Zsaru programja.

Az iskolakezdés különösen stresszes, megterhelő időszak. Főleg most, hiszen a koronavírus-járvány miatt már márciusban bezártak az iskolák, ezért még inkább elszoktunk az iskolák környékén megnövekedett forgalomtól. Ilyenkor elég egy apró figyelmetlenség és már meg is történik a baj.

A rendőrség Zebra Zsaru nevű programja kifejezetten azért jött létre, hogy egyetlen gyermekbaleset se történjen ebben az időszakban. A program keretében szeptemberben Békés megye kilenc intézménynél a diákok rendőrökkel együtt kísérik át az úttesten társaikat. Emellett 21 helyen rendőrök segítik a megnövekedett forgalomban közlekedőket, további 34 helyen pedig polgárőrök teljesítenek szolgálatot a tanítási órák kezdete előtti időszakban.

Fotó: Horváth Bence

– Orosházán az Eötvös iskola 14, illetve a Vörösmarty iskola 8 tanulója jelentkezett. Minden reggel, formaruhában vagyunk jelen. Ilyenkor mi vagyunk mindenki szeme, mi segítjük át balesetmentesen a gyalogos forgalmat. A gyerekek részt vettek egy elméleti oktatáson, ahol megtanulták a tárcsa használatát, az úttesten való átkelés szabályait – sorolta a részleteket Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági előadója.

A főhadnagy hozzátette, hogy szeptember 18-ig minden reggel hét órától, 7 óra 40 percig lesznek kint az Eötvös iskola előtt, a Rákóczi utcán található okos zebránál. Nincs egyszerű feladata a fiataloknak, hiszen itt jelentős a forgalom. A közelben buszmegálló és jelzőlámpás kereszteződés is található, így oda kell figyelniük, hogy ne alakuljon ki nagy torlódás.

Fotó: Horváth Bence

– Amikor meg van állítva a gyalogos forgalom, akkor előfordul, hogy az autósok megállnak és feltorlódnak. A feladat nehézsége, hogy összehangoljuk, mikor és kik haladhatnak tovább – mesélte Illés Éva, az Eötvös iskola tanulója, aki diáktársával, Németh Gergővel párban biztosítja a gyalogos forgalom biztonságát.

Kis Rozália elmondta, hogy szeptember 21-től a Vörösmarty iskola, Deák Ferenc utcai szárazkapuja előtt található zebránál is kint lesznek a fiatalok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.