- hirdetés -

A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület jóvoltából újabb turista-útvonalrész szépült meg a Marosháton. A tagok szeretnék megünnepelni sikeres projektjüket, így ingyenes, múzeumlátogatással egybekötött gyalogtúrára hívják az érdeklődőket.

Sárga sáv és sárga kereszt jelzi a felújított turista-útvonalrészt. Az előbbi a Békéssámson alatti Szent János erdőtől a Száraz-ér mellett húzódó földúton keresztül vezet a Tótkomlós felé vezető műúton át a város főteréig, az utóbbi jelzést pedig Tótkomlós belterületén festették fel. Az út elkészültét augusztus 22-én nyílt bejárással ünnepli meg az egyesület, melyet az érintett települések önkormányzatai is támogatnak. Ennek köszönhetően az út mentén található négy múzeum ajtaját kitárják a túrázók számára, sőt ingyenes tárlatvezetést is biztosítanak a szombati napon az arra járóknak.

A program Békéssámsonról indul, az első állomás a tervek szerint 9 óra 30 perckor a Szabadság Háza lesz. Innen a főtér történelmének bemutatása után 11 órakor a három kilométerre található Török hídhoz visz majd az út, majd Tótkomlós felé vezet tovább. Elsőként a túrázók az Orosházi úton található Tanyamúzeumot tekintik meg, ezután a Szent István téri Néprajzi Gyűjteményhez sétálnak tovább, majd a Szép utcában található Szlovák Emlékházba térnek be. Azon túl, hogy a résztvevők mindhárom múzeumba ingyenesen léphetnek be, mindhárom helyütt díjmentes idegenvezetés is várja őket.

– A gyalogmenetükhöz bárki, bárhol és bármikor csatlakozhat, sőt nemcsak két lábon, hanem két keréken is végigjárható az út. A múzeumok gépjárművel is megközelíthetők, így akik nem szeretnének túrázni, de kíváncsiak a tárlatokra és előadásokra, azok is részt tudnak venni az eseményen. Azon túl, hogy az intézmények ingyenes nyitvatartást biztosítanak ezen a napon, még igény szerinti meghosszabbított nyitvatartással is kedveznek a látogatóknak – emelte ki Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke.

A szervező hozzátette, minden érdeklődőt szeretettel várnak az egyesület által szervezett programra akkor is, ha velük indul és akkor is, ha valahol út közben csatlakozik hozzájuk. A Száraz-ér menti gyalogtúra célja egyrészt, hogy általa méltón megünnepelhessék a sikeres turista útvonalrész-felújítást, másrészt pedig hogy felhívják az emberek figyelmét a múzeumokban őrzött múltunkra, történelmünkre. Viczián Zoltán úgy reméli, a hosszú hétvége sokak számára nyújt majd elegendő szabadidőt arra, hogy megtekintsék azon az értékeket, melyek mellett a hétköznapok során csupán csak elsuhannak.

Kiemelt kép: csupasport.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.