- hirdetés -

A méhnyakrák ellen, a megelőzés érdekében szerte a világon küzdenek. A harc és a kampány magyar zászlóvivője a Mályvavirág Alapítvány. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár és az alapítvány közösen hozta létre a Mályva Polcot, melyet Pénteken adtak át a könyvtárban.

A Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért 2013 májusában alakult meg. Azért hozták létre, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik. Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között. Számos programmal, kezdeményezéssel dolgoznak azért, hogy az egészséges nők tudatossá váljanak a méhnyakrák megelőzésben, hogy minél többet tisztában legyenek azzal, a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt rajtunk múlik.

A könyvtár lehetőségei szerint igyekszik helyet adni a jó, a köz érdekét szolgáló kezdeményezéseknek. A Mályvavirág alapítvánnyal közösen ezért hozták létre a MályvaPolcot.

– A MályvaPolc lényege, hogy legyen egy olyan, jól láthatóan elkülönített polc a könyvtárban, ahol megtalálhatóak a Mályvavirág Alapítvány kiadványai, a könyvtár témába vágó könyvei, emellett a méhnyakrákkal kapcsolatos további információkhoz is hozzájuthassanak az érdeklődők, és ahol – akár anonim módon is – fel tudják venni a kapcsolatot a sorstársakkal, vagy az Orosházi Mályvapont vezetőjével – mondta el Buzai Csaba könyvtárigazgató.

Az alapítvány létrehozója Tóth Icó, aki második gyermeke születése után szembesült a ténnyel – méhnyakrákja van. Wertheim- műtéten, sugár- és kemoterápián esett át és legyőzte a betegséget.

Tóth Icó (j) munkatársaival, Dedeó Anikóval (b) és Farkas Attilánéval (Fotó: Horváth Bence)

– Szörnyű volt a tény és az út, amin végig kellett menni, tudom milyen, ahányan vagyunk annyiféle úton megyünk. Azt is tudom, hogy segítenünk kell egymásnak, amiben csak tudunk. Mert ebben sorstársak vagyunk, ha akarjuk, ha nem, és rengeteg olyan kérdés, válasz van, amit egymástól tanulhatunk meg! Kell egy hely, ahol minden és mindenki összefuthat! Ahol megoszthatjuk a bánatunkat, segítő kezünket, információinkat, tapasztalatainkat, kéréseinket és kérdéseinket bármiről is van szó e betegség kapcsán! „Egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!” – mondja.

Az alapítvány több, nagy Európai szervezetnek tagja, itthon országszerte sorra létesülnek a Mályvavirág Pontok. Az orosházi Mályvavirág Pont vezetőjével Farkas Attilánéval, a polc ünnepélyes átadója előtt beszélgettünk:

A Mályvavirág Polc átadási ünnepségén Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket, majd az alapítvány elnöke Tóth Icó, és Dedeó Anikó a Mályvavirág Pontok magyarországi vezetője beszélt és beszélgetett a megjelentekkel.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.