- hirdetés -

Ez a cikk valójában egy koncertélményről szól, az augusztus 7-ei Jazz Man könyvtári koncertjéről. A létező összes széket elfoglalták a teremben, a zenekar nagy sikert aratott, öröm volt részt venni az esten…Számomra azonban a zenénél is értékesebb élményt nyújtott az, hogy apát és fiát együtt láthattam a színpadon. Az pedig, ahogyan a tizennégy éves fiú „vezényelte” a csapat játékát, az különösen magával ragadó látványt nyújtott.

A héten megjelent egy cikkünk, mely nagyon hasonló címet viselt. Apa és fia egy csapatban, abban az esetben egy focicsapatban munkálkodtak együtt a főszereplők. A mai páros pedig egy zenekarban teszi ugyanezt. A tegnap esti Jazz Man koncertnek a városi könyvtár adott otthon. Törköly József megnyitóbeszédében elmondta, eredetileg márciusra tervezték a programot, a vírus miatt azonban az csak most valósulhatott meg. A zenekar tavaly augusztusban alakult, eddig a Medica Presszóban, a Rock Klubban és a Caffé Semprében hallhattuk őket. A nevük azonnal választ ad arra a kérdésre, milyen stílusban játszanak. A jazz zenének azonban többféle árnyalatából kaphattunk ízelítőt, a standard számok mellett új generációs, funkys dalok is szóltak ezen az estén.

Ulrich József basszusgitáron, Nagy Lajos a dobok mögött (Fotó: Horváth Bence)

Ott ült előttem Ulrich József, vagyis Öcsi, a basszusgitáros. Jobb karján tetoválás, egy portré fiáról, aki néhány éves lehet a képen. A valóságban pedig ugyanazon az oldalon mellette, élőben, tőle egy méter távolságra a már ifjúvá cseperedett Noel, aki a billentyűk mögött nyújtott pazar játékot.

A 14 éves Noel az agy és a motor (Fotó: Horváth Bence)

A koncert előtt megkérdeztem a 60-as éveiben járó Nagy Lajos dobost (a kora a koncerten derült ki számomra, azért valljuk be, jó pár évet letagadhat), és a 40-es éveit taposó Adamik János gitárost, mennyire hagyják a zenekarban érvényesülni a 14 éves Ulrich Noelt. Válaszuk határozott és egybehangzó volt: teljesen. Valójában ebben a zenekarban Noel az agy, és valahol a motor is. Egyrészt ő hozza a dalötletek nagy részét, és ő koordinálja koncert közben a banda tagjait. Látszik, ahogy a fiatal fiú mindent kézben tart. Jelzi a váltásokat, minden zenész feladatát fejben tartja és össze is hangolja azokat. Pedig aki ismeri Noelt, tudja, hogy nem egy bőbeszédű, magamutogató személyiség. Sőt a hétköznapokon inkább halk szavú és szerény. De mikor a billentyűk mögé kerül…más ember lesz belőle.

A zenekar nagy sikert aratott. A tagok között érződött a zenei és emberi összhang. A közönség mindent dalt hatalmas tapssal hálált meg. Ki is voltak már éhezve egy igényes koncertélményre. Kijelenthetjük, hogy megkapták azt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.