- hirdetés -

Szombaton a Magyarok Kenyere program búza összeöntési ünnepsége folytatásaként Szarvason nagyszabású fesztivált rendeztek. A XXIII. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok ünnepségén két csapat is képviselte városunkat.

Az Összetartozás Emlékparkban kezdődött a rendezvény, a Rozsnyó küldöttsége által hozott kopjafa avatásával, dombormű avatással, faültetéssel.

A rendezvény fő helyszínén – Szarvas – Ezüstszőlő – gazdag kulturális program mellett főzőversenyen, ügyességi és sportversenyeken mérték össze tudásukat a résztvevő települések csapatai.

Orosházát két csapat képviselte. Az Orosházi Gazdakör-Szilasi család, Szilasi-H. Tamás és az Orosházi Nyugdíjas Egyesület, Huszárik István vezette alakulata. A főzőversenyen minden résztvevő együttesnek, a saját lakóhelye, környéke egyik jellemző, hagyományos, népi ételét kellett elkészítenie. Huszonhárom főzőhelyen rotyogott az ebédnek való. Szilasi-H. Tamásék babgulyást, Huszárik Istvánék slambucot készítettek – természetesen bográcsban. Mindkét orosházi csapat főztjét különdíjjal jutalmazták a szakértő zsűri tagjai.

Készülnek a finomságok (Fotó: farkaszoltan.com)

A főzőverseny mellett szárazkolbász versenyt is hirdettek a szervezők. Ebben a kategóriában – a bőséges felhozatal mellett – kiemelkedett az Orosházi, Szilasi-H. Tamás által készített szalámi, melyet a zsűri első díjjal jutalmazott.

A szárazkolbász verseny győztesei (Fotó: Szilasi T.)

A fesztivál keretében, az előző napon összekevert és megőrölt búzából megsütötték az első „Magyarok Kenyerét”, melyet a három nagy történelmi egyház képviseletében jelen levő lelkészek áldottak meg. Jakab István MAGOSZ elnöké lehetett a megtisztelő feladat, hogy az új kenyeret megszegje.

Minden program és az egész nap azt a célt szolgálta, hogy összhangban a kormány által meghirdetett Összetartozás Éve programmal, a különböző tájakról érkezett magyarok ismerjék meg egymást és erősödjön mindenkiben az érzés: összetartozunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.