- hirdetés -

Július 30-án szálltak vízre az idei Kékszalagon részt vevő hajók, akik ezúttal szélcsendben tették meg a nagyjából 150 kilométeres távolságot. Orosháza díszpolgára, Kaáli Nagy Géza professzor csapatával az összetett második helyét szerezte meg, míg kategóriájukban ezúttal nem akadt náluk jobb. 

Az oldtimer autók és motorkerékpárok mellett a vitorlázás is régi nagy szenvedélynek számít Kaáli Nagy Géza professzor életében. Ennek megfelelően rendszeres résztvevője csapatával Európa egyik legnagyobb presztízsű távolsági vitorlásversenyének, a Kékszalagnak. Nem volt ez másként idén sem, a résztvevők ezúttal július 30-án vágtak neki a 150 kilométernyi távnak. 

A Kékszalag vitorlásverseny hagyományosan Balatonfüredről indul, ahonnan Kenesére tartanak, ezt követően pedig a siófoki bólya megkerülése után Tihany a következő állomás. Miután átmennek a Tihanyi-szoroson, Keszthely felé mennek tovább, visszafordulva pedig a kiindulópont, Balatonfüred felé veszik az irányt. 

A második helyet szerezték meg

– Ezúttal 16 katamarán típusú hajó vett részt a versenyen, közülük került ki az összetett győztese. A többi hajó a más osztályban versenyzett. Több Kékszalag versenyen is részt vettem már az elmúlt évek során, de most érte el a legjobb helyezést a csapat. Az összetettben a második helyen futott be a hajó, ami azt jelentette, hogy sikerült megszerezni a kategória első helyét is – mesélte büszkén a professzor.

Mint mondta, elégedetten és boldogan állhattak fel a dobogóra, a jelenlegi siker lényegében mérföldkőnek számított. Az idei verseny a szélcsend miatt hosszúra nyúlt, mintegy 18 órán keresztül (az eddigi csúcs 7 óra volt, míg a professzor vitorlása 10 óra alatt teljesítette legjobb időeredményét) kormányozta a vitorlás hajókat a mintegy 600 versenyző.

Elégedetten és boldogan állhattak fel a dobogóra

Ennek ellenére szinte végig szoros, kiélezett küzdelmet hozott a Kékszalag, az első 8-10. helyen végző hajó szinte végig fej-fej mellett haladt.
– Csendes volt, de legalább szoros, ahol minden apró fineszre szükség volt – zárta le beszámolóját Kaáli Nagy Géza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.