- hirdetés -

Először osztotta ki a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia Mentor-díját, melyet azok az intézményvezetők, pedagógusok kaphatnak meg, akik nagyban támogatják az akadémia munkáját és működését. A Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, dr. Blahó János is a díjazottak között volt.

Az első alkalommal kiosztott díj egyik kitüntetettje, dr. Blahó János az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium intézményvezetője, aki a dél-alföldi régió, azon belül is főként Békés megye fejlődési lehetőségét a tehetséges, továbbtanuló diákokban látja. Elhivatottan támogatja azoknak a helyi fiataloknak az előmenetelét, akik kisebb falvakban élve gyakran nehezen jutnak minőségi oktatáshoz. Ezért dolgozta ki, még 2018-ban a Dél-Alföldi Régió Tudáshálózatának Fejlesztési Modellprogramját – olvasható a Szegedi Tudományegyetem honlapján.

Ennek célja, hogy a Táncsics Mihály Gimnázium koordinálásával ezek a diákok előbb magas színvonalú középiskolai oktatásban vehessenek részt, majd az SZTE-vel kialakított kapcsolatnak köszönhetően továbbtanulhassanak. A koncepció szerint a gimnázium így bázisiskolaként híd szerepet tölt be Békés megye, illetve annak kis falvai, valamint az egyetem között. Munkájához ebből kifolyólag erőteljes és aktív tehetséggondozási tevékenység is kapcsolódik.

Díjjal ismerték el dr. Blahó János munkáját (Fotó: Rosta Tibor)

A gimnázium igazgatója ezért az SZTE Junior Akadémiát is bevonta a modellprogramba, így az általuk kínált lehetőségek is erősítik ennek a társadalmi felelősségvállalásnak az eredményességét.
– Továbbra is az a cél, hogy a három pillérünket (Óvodától a Diplomáig, Óvodától a munka világáig, Nyitott iskola – tanuló társadalom) minél hatékonyabban tudjuk továbbvinni. Ezért van olyan tervünk is, hogy az általános iskolákban megjelenjen a tehetséggondozás városi modellje – mondta dr. Blahó János.

Hozzátette, hogy emellett a nyelvtanulással kapcsolatban az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) az általános iskolákban is előírja a B1-es kimenetet. Erre kapcsolódik rá a Táncsics gimnázium nyelvvizsgaközpontja azzal, hogy nyelvvizsgákkal, próbanyelvvizsgákkal nyújt segítséget.

A Táncsics gimnázium igazgatója még 2018-ban dolgozta ki a Dél-Alföldi Régió Tudáshálózatának Fejlesztési Modellprogramját

– Rendszert építünk, így ér össze a tehetséggondozó program. A legkiválóbb tanulókat pedig az egyetem bevonzza, segíti abban, hogy szakkollégiumba kerüljenek, ösztöndíjrendszerben, a legjobb tanároktól tanulhassanak. És ezért is tartom különösen fontosnak, hogy Szeged mellett Orosházára került az elismerés – tette hozzá.

A díjakat virtuálisan dr. Újvári Edit adta át az SZTE Junior Akadémia és a Szegedi Tehetséggondozó Tanács nevében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.