- hirdetés -

Az engedmények ellenére sem jött össze a megyeegyes létszám.

Szombaton ülésezett az MLSZ területi igazgatóságának társadalmi elnöksége. Tárgya a 2020/2021-es szezon felnőtt bajnokságainak kialakítása volt. A döntés előzményeként – Szpisják Zsolt igazgató és Dankó Béla MLSZ elnökségi tag hathatós támogatásával – minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy legalább 14 tagúvá felduzzasztja a megyei I. osztályt, végül azonban minden fáradozás hiábavalónak bizonyult. Ezután kellett rendhagyó döntést hoznia a rendkívüli elnökségi ülésen a társadalmi elnökségnek.

Ennek a lényege, hogy őszre összevonják a megye I. és a megye II/A osztály mezőnyét, amelyet két alsóbb szintű gárda tesz teljessé. Az így összeálló 24 csapatot három csoportba osztották az elmúlt év erősorrendje alapján. A mezőny ősszel a bajnokság kvalifikációs szakaszát vívja. Az együttesek a divíziókon belül hagyományos oda-visszavágós rendszerben játszanak, 14 mérkőzés alapján kialakítva a végleges sorrendet. Az első négy helyezett jut az I. osztályba, a hátsó négy pedig az A-csoportban folytatja az egymás elleni eredményeket megőrizve. A bajnokság ezen részében tehát már csak a másik két szekcióból érkező riválisokkal csap össze mindenki, ami további 16 mérkőzést jelent. A versenykiírás szerint nyáron egy csapat búcsúzik majd felülről, és az első három léphet fel oda alulról, tekintettel arra, hogy továbbra is prioritást élvez az I. osztály létszámbővítése. Az A-csoportból is lesz egy búcsúzó, oda viszont öt együttes kerülhet fel, mert jövőre ott is 14-es mezőny kialakítása a terv.

Az új szezonban rendhagyó rendszerben mérkőznek a csapatok Békésben (Archív fotó)

Az OMTK-ULE 1913 egyesület részéről Csizmadia Imre ügyvezető, mint a társadalmi elnökség tagja vett részt a rendkívüli ülésen és vett részt a döntésben. A sportvezetőt kérdeztük a döntés hátteréről.

– Az idei évi vírus veszélyhelyzetre hivatkozva az MLSZ elnöksége Békés megyei kezdeményezésre az egész országban minden eddiginél könnyebbé tette a megyei I. osztályú bajnokságok feltöltésének lehetőségét. Ebből a kedvezményezett helyzetből kiindulva a nevezési határidő letelte után az Igazgatóság részéről megtörténtek a felkérések a feltöltési szabályok betartásával, amelyre első körben úgy tűnt, hogy 12 csapatos létszámmal ki fog alakulni a megyei I. osztály 2020-2021 évi mezőnye. Ezután az átigazolási időszak elején a játékosmozgások átalakították a játékoskereteket és a felkérést ezen okok miatt a csapatok egy része visszamondta, majd ennek hatására a többi felkért csapat sem vállalta a megyei I. osztályú megmérettetést, így maradt az előző bajnokság hét megyei I. osztályú csapata.

Ezzel a létszámmal bajnokságot szervezni lehetetlenség, így előtérbe került több átszervezési variáció is, amelyből a megismert háromszor nyolc csapatos őszi szezonra tervezett kvalifikációs bajnokság illeszkedett legjobban az MLSZ Elnökségének azon határozatához, miszerint minden csapat oda adhatja be a nevezését a 2020-2021 évi bajnokságra, ahol az előző bajnokságot befejezte – adta tudtul Csizmadia Imre elnökségi tag.

A sportvezető elmondta, a Megyei Igazgatóságnak és a Megyei Elnökségnek eltökélt célja, hogy ennek a nagyon nehéz helyzetnek a megoldására kialakított alternatíva a benne résztvevő együttesek számára is elfogadható legyen és elinduljon egy nagyobb összefogással működő új megmérettetés, amelyből a tavaszi szezonra ki kell alakulni a 12-12 csapatból álló megyei I. és megyei II/A. osztály bajnokságnak. Megjegyezte, hogy amíg a megyei amatőr bajnokságokban nem az amatőrizmus a legfőbb vezérelv, addig a fentiekben olvasható nehézségek az elkövetkező időszakokban is rendre előtérbe kerülhetnek.

A 2020/2021. évi bajnoki szezon csoportbeosztásai

Békés megyei kvalifikációs bajnokság. (3 csoport, 24 csapat)

A-csoport: Békéscsaba 1912 Előre II., Orosházi MTK-ULE 1913, Jamina SE, Dobozi SE, Békéscsabai MÁV SE, Kunágotai TE, Tótkomlósi TC, Szabadkígyósi SZSC

B-csoport: Szarvasi FC, Nagyszénás SE, Mezőhegyesi SE, Mezőkovácsházi TE, Csanádapácai EFC, Okány KSK, Békésszentandrási HMSE, Gyomaendrődi FC

C-csoport: Szeghalmi FC, Gyulai TFC, Dévaványai SE, Sarkadi KLE, Csabacsűdi GYLSE, Mezőberényi LE,  Vésztői SE, Kétegyházi SE

A megye II/B csoport (16 csapat): Gádorosi LSE, OMTK-Rákóczi, Mezőmegyer SE, Újkígyós FC, Csorvási SK, Békési FC, Battonyai TK, Kamuti SK, Medgyesbodzás-Gábortelepi SE, Kevermes SE, Lőkösháza KSK, Köröstarcsai KSK, Kaszaper FC, Kardos KSK, Végegyházi SE, Méhkeréki SE.

A megye III. osztály (16 csapat): Bucsa SE, Füzesgyarmati SK II., Eleki USE, Nagybánhegyesi RSE, Békéssámsoni SK, Zsadányi KSE, Gerlai SE, Kötegyáni FC, Telekgerendási SC, Pusztaföldvári SE, Csabai AK, Kondorosi TE, Körösladány MSK II., Medgyesegyháza SE, Mezőmegyer SE II., Sarkadkeresztúri SE.

A tervek szerint a 2020-2021-es bajnoki idény minden osztályban augusztus 15-én indul, a pontos versenynaptár jövő héten kerül napvilágra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.