- hirdetés -

A sportolókra és a sportszakemberekre nem vonatkozik a beutazási korlátozás a vörös zónás országokból.

Vasárnap ismertette Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a határok szigorításáról szóló kormányrendeletet. Ez alapján az országokat zöld, sárga és piros kategóriába sorolják a fertőzöttség alapján, melynek eredményeképp szerda éjféltől különböző szabályok fognak vonatkozni az adott országok belépőire.

Mégis vannak kivételek: A beutazási tilalom egyedül azokra a sportolókra és sportszakemberekre nem fog vonatkozni, akik Magyarországon rendezett nemzetközi sporteseményre hivatalosak. Viszont nekik is rendelkezniük kell két negatív koronavírus-teszttel, amit öt napon belül végeztek el rajtuk.

A sárga és vörös jelzésű országokból érkezőknek egészségügyi vizsgálaton kell átesniük a határon. Ha fertőzésgyanút diagnosztizálnak náluk, akkor 14 napos karanténba kell vonulni, de akkor is, ha valaki ilyen esetben nem tud legalább 2 negatív koronavírus-tesztet produkálni 5 napon belül. Sárga országoknál egy, a vörösök esetében két negatív teszt kell ahhoz, hogy elhagyhassuk a karantént.

Sárga esetén nincs különbség a magyarok és külföldiek között, vörös esetén viszont nem léphetnek be külföldiek. Augusztus 1-től ráadásul a sárga vagy piros országokból érkezőknek maguknak kell állniuk a teszt költségeit.

Vörös jelzésű országok: Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Ausztrália, Ázsia és Afrika országainak nagy része, Óceánia.

Sárga jelzésű országok: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Zöld jelzésű ország: Horvátország

Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.