- hirdetés -

A sokoldalú Justh Zsigmond Városi Könyvtár ismét jelentkezett valami nem épp megszokottal. A viszonylag rövid életű, de mégis jelentős orosházi Jazzklub történetét dolgozták fel egy kiadványban.

A kötetet szerzőként a zenei könyvtár vezetője, Törköly József jegyzi, aki elmondta, hogy a koronavírus járvány is közrejátszott az írás megszületésében.

– Tavaly, a Jazz Man néven induló, Ulrich „Öcsi” nevével fémjelzett zenekar első koncertje kis túlzással mérföldkő az orosházi jazz történetében, mely kicsit ráirányította a figyelmemet, vajon milyen szerepe volt az elmúlt évtizedek orosházi zenéjében a jazz műfajnak. Nem nagy, viszont volt a hetvenes évek második felében egy klub, a művelődési központ égisze alatt, amely közösséggé formálta a jazzkedvelők helyi táborát. A kiadvány megírásának innen az ötlete, a megvalósításban pedig szerepe volt a koronavírus járvány miatti intézkedéseknek is. Igazgatónkkal Buzai Csabával egyeztettem, hogy most, amikor kicsit több idő van olyan dolgokra, amire máskor nincs, szívesen feldolgoznám az orosházi Jazzklub történetét. A könyvtár mindig nyitott az ilyen kezdeményezésekre, így hozzáfoghattam – kezdi a történetet Törköly József.

A szerző és a mű, amely kölcsönözhető lesz a könyvtárban( Fotó: Horváth Bence)

A szerző megkereste és megtalálta a klub munkanaplóját a Megyei Levéltárban, interjút készített a klub volt vezetőivel, Benkő Benedekkel, Pleskonics Andrással. Újságcikkeket kutatott fel és évadonkénti bontásban írta meg a klub történetét, az ott fellépő neves zenekarok, zenészek megidézésével. Pontos adatokkal mutatja be az egyes koncertek látogatottságát: – a klub nyitókoncertjén (Hat Szív együttes Békéscsaba) 1977. okt. 14-én 113 fő– a szegedi Molnár Dixieland koncertjén (1977. 12. 20.) 155 fő– a Kőszegi Rhythms and Brass koncertjén (1978. 02. 07.) 146 fő- Gonda János szóló zongoraestjén (1978. 02. 21.) 71 fő- Deseő Csaba Kvadrofon bemutatóján (1978. 03. 14.) 154 fő- a Vukán együttes koncertjén (1978. 03. 28.) 158 fő vett részt.

A megjelent művet a jazzklub vendégkönyvéből kimásolt fotók illusztrálják.

Az orosházi Jazzklub Történetét a Justh Zsigmond Városi Könyvtár honlapján, az „eKönyvtár” menüpont alatt találhatják meg az érdeklődők, a nyomtatott kiadvány pedig kölcsönözhető lesz a könyvtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.