- hirdetés -

Az őszi árpa aratásával városunkban is kezdetét vette az egyik legnagyobb és legjelentősebb mezőgazdasági munka. A gazdák a betakarítottnál gyengébb termésre számítottak.

Megindultak a kombájnok, szállító járművek, hogy az őszi gabonák a magtárakba kerüljenek. Mint minden évben, idén is az árpa betakarításával kezdődik az aratás. A szokatlanul száraz, aszályos tavasz miatt nem reménykedhettek bőséges termésben a gazdálkodók, de mint Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke elmondta, az árpa, bizonyos területeken rácáfolt a jóslatokra.

Minden évben az őszi árpa aratásával kezdődik a nagy munka (Fotó: Horváth Bence)

– A júniusi, jelentős mennyiségű csapadék a gabonáknak már nem jelentett semmit, inkább a kapások számára jött jól. A termésbecsléseknél valamivel jobb, közepes termést hoz az árpa. Területileg igen eltérőek a hozamok, a hektáronkénti 3.5-től, 5.5 tonnáig. Elsősorban azok a gazdák arathatnak több termést, akik megfelelő tavalyi elővetemény után tudták vetni az árpát, bár a tavaszi csapadékhiányt semmi sem tudta pótolni. Az Orosháza környéki földek a jelen állás szerint jobb termést hoztak, mint a megye többi területe. Az Aratási Koordinációs Bizottság szerint megyei átlagban 4 tonna körüli eredmény várható. A búza esetében is igen nagy területi szóródás várható – foglalta össze Horváth József.

Megyei átlagban négy tonna körüli átlag várható az őszi árpából (Fotó: Horváth Bence)

Az aratást végző gazdák szerint is jobb lett volna, ha a csapadék nem most jön, de ez is csak néhány napos csúszást eredményez. Más akadályozó tényező eddig nem merült fel. A búza szára még zöld egy kicsit, az aratás, a kenyérnek való esetében még legalább egy hetet várat magára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.