- hirdetés -

Jelentős változások lépnek életbe 2020. július 1-jétől, ami az adatszolgáltatást és a számlázást illeti. A koronavírus miatt kialakult nehéz helyzet miatt azonban a NAV nem szankcionálja azokat az adóalanyokat, akik július 1-je és szeptember 30-a közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti.

Az Áfa törvény számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályai tekintetében változásokat hoz a július. Megszűnik a 100 ezer forint áfatartalomra vonatkozó korábbi értékhatár, valamint minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, mindezt a számla áthárított áfatartalmától függetlenül. Az adóalanyt abban az esetben terheli adatszolgáltatás a befogadott számlákat érintően, ha és amikor az adómegállapítási időszakról teljesítendő bevallásában az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számla alapján adólevonási jogot gyakorol.

A veszélyhelyzet alatt elrendelt szigorú korlátozások akadályozták az adózókat abban, hogy időben és kellőképpen felkészüljenek az új jogszabályi kötelezettségre. Erre tekintettel a NAV szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.

Az átmeneti időszakkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lehetőséget kíván biztosítani a számlázó programok elmaradt fejlesztésének befejezésére és a kiterjesztett számlaadat-szolgáltatási kötelezettség mielőbbi teljesítésére. Továbbá az újonnan az újonnan kötelezetti kör számára is lehetőség nyílik, a NAV ingyenes Online Számlázó programjának letöltésére, vagy arra, hogy más módon szervezze meg az adatszolgáltatási kötelezettségét.

A NAV a fent meghatározott időszakban nem alkalmaz szankciót azokkal az adózókkal szemben, akik az alábbi kötelezettségeiket nem teljesítik maradéktalanul az adatszolgáltatást a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő bejövő számlákról, a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő kimenő számlákról, a kibocsátástól számított 4 napon belüli adatszolgáltatást a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó, de az 500 ezer forintot el nem érő áfatartalmú kézi számlákról, továbbá abban az esetben sem, ha az adatszolgáltatás a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik.

Ennek értelmében mentesül a szankció alól a 100 ezer forint áthárított áfatartalmat el nem érő számlákról teljesítendő adatszolgáltatás tekintetében az az adóalany is, akinek már 2020. július 1. előtt is keletkezett számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége, A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek eddig nem keletkezett online számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla, vagy számlával egy tekintet alá eső okirat – módosító, érvénytelenítő számla – kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.