- hirdetés -

A 2020. tavaszán megtapasztalt (és kényszerű) munkáltatói engedékenység, miszerint sok munkakörben otthonról szabad dolgozni, felnyithatta a szemét többünknek, mikor tudunk hatékonyabban dolgozni. Nem kellett a 8:00-17:00 kötött munkaidőt tartanunk. Belegondoltunk már, mikor vagyunk produktívabbak munkavégzés terén? (x)

Az átlagos munkavégzési időszakok

Egyes vállalatok törzsidőt szabnak meg, amikor elérhetőnek kell lennie a beosztottaknak, ez többnyire 9:00-15:00. A napi nyolc óra maradék idejét pedig maguk oszthatják be, hogy a törzsidő előtt vagy után dolgozzák le. Akik a koronavírus járvány idején megtehették, hogy kicsit maguk határozzák meg munkaidejüket (vagy a törzsidőn kívüli rész ledolgozását) otthon, talán aktívabb, kreatívabb pillanatokat éltek meg, mintha az irodában kötött munkarendben kellett volna folytatniuk a munkavégzést. A home office-t korábban elutasító cégvezetőknek, csoportvezetőknek nem volt más választásuk, minthogy megbíztak beosztottjaikban. A munkavállalók kaptak laptopot és telefont (a törvény legalábbis előírja, hogy munkáltató által biztosított eszközön kell az alkalmazottnak dolgoznia, nem sajáton), és lazább pórázon serénykedtek otthon a vállalati célok eléréséért.

Azonnali megoldások a koncentráció helyreállítására

Alább ismertetjük a Pomodoro-technikát, aminek szüneteiben akár megtervezhetjük a következő bevásárlást. Az egyik legáltalánosabb koncentrációt segítő dolognak a kávét, energiaitalt és teát tekintik az emberek. Ez egy egyszerű, azonnali megoldás. Ha nem vágyunk hosszú távú, mély vizsgálódásra, nézzük csak meg a Penny Market akciós újságot, melyik serkentő mennyiért kapható.

Mindenki másként működik

Mindenkinek 8:00-17:00 óra közt kellene dolgoznia? Mindenkinek uniformisban kellene dolgoznia? Mindenkinek ugyanazt kellene ebédelnie? Ugye nem! Nemcsak, hogy testi felépítésünk, még személyiségünk is óriási eltéréseket mutathat másokhoz képest. Fizikai állapotunk pedig hatással van szellemi állapotunkra, s viszont (ahogy Shad Helmstetter is írja könyvében: Változtasd meg a gondolataid pozitív megerősítésekkel). Óráról órára változik környezetünk is, napközben jóval több impulzus érhet bennünket. Mivel a többség délelőtt kezd dolgozni, délidőre további feladatokat képez másoknak, amikorra már az ebéden jár az eszünk. Majd ebéd után a vér a hasi tájékra húzódik, a koncentrációs képesség háttérbe szorul. (Esetleg jót tenne egy rövid sziesztázás?) Ahogy pedig felocsúdunk a kajamámorból, elkezdünk a délutáni, esti teendőkön töprengeni. Reggel nyolc óra előtt vagy este nyolc óra után jobb eséllyel koncentrálhatunk egy-egy feladatra.

A profession.hu pedig megkérdezett néhány munkavállalót a rugalmas munkaidőről, mert vannak olyan munkahelyek is, amik megengedik azt.

Táplálkozási szokásaink is keretet szabnak működésünknek, milyen rendszer szerint reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk. Mit eszünk és az milyen hatást gyakorol szervezetünkre (lásd például a gluténérzékenység vagy a cukor túladagolás). Figyeljük meg saját magunkat, lelki és testi folyamatainkat. Ez által kitalálhatjuk, mikor vagyunk a leghatékonyabbak.

A Pomodoro-technika koncentrációt igénylő feladatokhoz

Egy összetett, komoly feladatot kell ellátnunk? Segíthet a Pomodoro-technika.

  1. Határozzuk meg, milyen feladatot végeznénk el és mi a célnak tekinthető állapot.
  2. Határozzuk meg a koncentrált időkeretet, amikor semmi mással nem foglalkozhatunk. Legfeljebb 25 percben állapodjunk meg.
  3. A 0. perctől kezdve igyekezzünk csakis a kitűzött feladatra összpontosítani. A 25. perc végéig. Az óra, időzítő csörögni fog, azzal nem siettetjük az idő múlását, ha percenként ránézünk az órára, mennyi van még vissza, sőt!
  4. A 25. koncentrálással töltött perc után tartsunk legalább 5 perc, legfeljebb 30 perc szünetet, amikor a feladatra nem szabad gondolni. (Nem megy mindenkinek egyszerűen a gondolatok folyását szabályozni, de lehet fejleszteni a képességen.)
  5. Majd kezdjük meg a második és a harmadik összpontosításra szánt szakaszt, a harmadik periódus után tartsunk legalább 30 perc szünetet. Utána kezdődhet elölről.

Vannak olyanok, akik felügyelet, stresszgyakorlás nélkül nem érzik magukat hatékonynak. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mindenféle ember van. Ha kijelző előtti munkát végzünk, a törvény szerint óránként 10 perc kijelzőmentes idő jár. Amit elvileg szintén munkavégzéssel kell tölteni, például folytathatunk egy személyes vagy telefonos megbeszélést. Akik otthonról dolgozhatnak (járványveszély nélkül is), úgymond a maguk urai, a maguk főnökei. Az összpontosítási periódusok közé akár házimunkát is beszúrhatnak, mondjuk kiteregethetnek. Egy jó illatú öblítő pedig agyunk egy másik területére gyakorol hatást, így változatosságot élünk meg. Vagy elmosogathatunk, a hideg-meleg víz érintése szintén új ingert jelent.

Igénybe vehetjük szakember segítségét is, hogy kiderítsük, mikor tudunk hatékonyabbak lenni. Egy life coach vagy mentálhigiénés szakember többet tud tenni értünk, mint egy jó barát, aki meghallgat. Olvassunk utána, ismerjük meg magunkat!

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.