- hirdetés -

Az orosházi általános iskolák diákjai hagyományosan jól szerepelnek a különböző tanulmányi versenyeken. Legutóbb a Vörösmarty diákja, Bárdos Balázs szerzett bronzérmet az Öveges József Kárpát-medencei Fizika Versenyen.

A három fordulóból álló versenysorozat első állomását az előző évek gyakorlatához hasonlóan bonyolították. A megyei és az országos döntő megrendezésébe már beleszólt a koronavírus, ezeken már online mutatták meg tudásukat a versenyzők – mondta el kérdésünkre Balázs felkészítő tanára, Tompa Lajos.

– Az első körből három tanulónk jutott a megyei fordulóba, az itteni teljesítményük alapján Balázs kapott meghívót az országos (Kárpát- medencei) döntőre a nyolcvanöt legjobb közé. A győri Kazinczy gimnázium helyett, idén mindenki a számítógépe előtt, otthon foglalt helyet. Adott web felületen adott időben kellett megoldani a feladatokat. Hat témakör volt idén is. Két témából számolásos feladat volt, kísérlet bemutatása és a hozzá kapcsolódó mérés, látott kísérlet elemzése, értékelése, fizikai jelenségekkel kapcsolatos teszt feladat és volt még egy fizika történeti feladatsor is – foglalta össze Tompa Lajos.

Egy fajsúlykülönbségen alapuló kísérlet közben mester és tanítványa (Fotó: Palcsek István)

A versenyzők – ki ilyen, ki olyan szinten – megoldották a feladatokat. Ezután csak figyelni kellett az e-mail fiókot, a honlapot, mikor érkezik meg az értékelés.

– A második forduló megírásától kezdve a verseny hivatalos oldalán figyeltük az eredményeket. Nagyon boldog voltam, mikor megláttam, hogy bronzéremmel jutalmazták a munkámat. Nekem a számításos feladatok mentek könnyebben, a tesztekkel szemben, de úgy gondoltam, hogy rendben megoldottam – mondja a versenyről Bárdos Balázs.

Az ifjú tehetség szereti a természettudományos tantárgyakat és a Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatja tanulmányait, ahol az Öveges fizikaverseny bronzérme bizonyára jó ajánlólevél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.