- hirdetés -

Kalandos életutat tudhat maga mögött Tóth Béla, az Orosházi Judo Sportegyesület edzője. A tapasztalt szakember még 1971-ben, a Budapesti Honvéd színeiben kezdte meg szeretett sportágát, melyet sok szép eredmény és válogatott kerettagság követett. Fiatalon edzőnek állva többek közt a később olimpiai bajnoki címig jutó Kovács Antalt is tanította, 13 éve pedig Orosházára vezetett az útja.

Sporttársai többségéhez hasonlóan Tóth Béla is általános iskolás korában ismerkedett meg a judoval, amikor 1971-ben a tavaszi szünet előtt nem sokkal a kispesti Gábor Andor Általános Iskolában lehetősége nyílt kipróbálni egy, a sportággal kapcsolatos tanfolyamot.

– Abban az időszakban kéthetes tavaszi szünet volt és erre az időszakra hirdették meg. Esés-gyakorlással kezdtünk, aztán lemértek minket, nagyjából súlycsoportok szerint összeválogattak és lényegében egy háziversennyel vette kezdetét a pályafutásom, ahol harmadik lettem. Mintegy 100 fős csoport tagja voltam és kezdetben a birkózómúlttal rendelkezők voltak köztünk a legügyesebbek – tért ki a kezdetekre.

Majdnem 50 évvel ezelőtt, 1971-ben ment el első judoedzésére Tóth Béla (Fotó: Palcsek István)

Edzője azzal inspirálta, hogy akik az eséseket minél rövidebb idő alatt megtanulják, a dobásokat is elkezdhetik. Sikerült is ebbe a csoportba bekerülnie, innentől pedig a Budapest Honvéd keretében kezdhette meg az edzéseket. A rendszeres, szorgalmas munkának pedig meglett a gyümölcse, hiszen a végigedzett nyarat követően már azokat is legyőzte, akiktől az első edzésein még vereséget szenvedett.

Következhetett az országos szintű versenyek időszaka, ebbe 13 éves korában vágott bele, elsőként a serdülő korosztályban gyűjtötte a magyar bajnoki érmeket, rövidesen pedig a korosztályos válogatott kerettagja lehetett. Az ifjúsági korosztályban barátságversenyeken (a szocialista országok világbajnokságát hívták akkoriban így) szerzett bronzérmekkel jelentkezett, ami egyben a korosztályos Európa-bajnokságokra is szinte biztos kvalifikációt jelentett.

Számos hazai és nemzetközi versenyen állhatott fel a dobogóra, majd alig 27 évesen edzőnek állt (Fotó: Palcsek István)

– Az első Európa-bajnokságon, amin részt vettem ötödik lettem, viszont 1978-ban, a Miskolcon rendezett junior EB-n már megszereztem a győzelmet. Így a moszkvai olimpia kerettagja lehettem, de nagy szívfájdalmamra ott végül nem én indulhattam. Kincses Tibor ráadásul egy bronzéremmel örvendeztette meg az országot. Los Angeles előtt szintén kerettag voltam, de itt ugye az ismert okok miatt végül egy magyar versenyző sem indult – emlékezett vissza.

A moszkvai olimpia időszakát követően került Tatabányára, ami nagyot lendített a pályáján, nem sokkal később azonban visszahívták a Honvédba katonának. Ezt követően is sikerült még magyar bajnokságot nyernie és egészen 1986-ig volt a válogatott keret tagja. 27 évesen azonban már bármilyen meglepőnek hangzik, de már idősebb versenyzőnek számított. Ezért úgy gondolta, belevág az edzősködésbe, amihez a végzettsége is megvolt, hiszen a Testnevelési Főiskola szakedzői szakán szerzett diplomát.

Épp kapóra jött számára, hogy a sportág első Európa-bajnoka Tuncsik József a junior válogatott keretedzőjeként kapott munkát, így pedig Pakson megüresedett egy hely. 5 éven keresztül maradt a ma már a sportág egyik fellegvárának számító városban, ahol többek közt az 1992-es olimpia bajnokának, Kovács Antalnak volt az edzője.

Az olimpiai bajnok, Kovács Antal is a tanítványai közé tartozott Pakson (Fotó: Sport365)

– Ő egy magas, vékony, de nagyon szívós fiú volt. Számára nagyon fontos volt a tanulás, viszont, ha emiatt ugyan kevesebb edzésre is járt le, azt elképesztő taktikai fegyelmezettséggel kompenzálta a versenyeken. A paksi fejlődésnek az egyik fontos mérföldköve volt, amikor először megnyerte az ifjúsági magyar bajnokságot. De később persze ennél még jóval magasabbra jutott – idézte fel a legsikeresebb tanítványával töltött időszakot.

Paksról Szentesre vezetett az útja, ahol 1991-ben egy középiskolai kollégiumba kezdett foglalkozásokat tartani. Ez egészen odáig vezetett, hogy egyesületet alapítottak, végül itt is lett egy olimpikon tanítványa, Magyar Renáta személyében. Orosházára 2007-ben érkezett először edzést tartani, akkor még a Thék Endre utcai terembe. Nem sokra rá a Kossuth iskola tornatermébe költözött a szépszámú csoport, akik 2010 óta Orosházi Judo Sportegyesületként vesznek részt versenyeken.

Orosházán 2007 óta tart edzéseket töretlen lelkesedéssel (Fotó: Palcsek István)

– Érdekesség, hogy kezdetben a lelkes szülők is kipróbálták a tréningeket, a tanítványaimra pedig nagyon büszke vagyok, hiszen idővel több magyar bajnoki és diákolimpiai érmet szereztek – tette hozzá.

Elmondta, mivel szinte egész életét a sportágának szentelte, így feltett szándéka a tanultak továbbadása. Orosházán előkészítő, kishaladó és haladó csoportoknak is tart tréninget. A judot nemcsak egy fantasztikus versenysportágnak, hanem a szabadidő hasznos eltöltési formájának is tartja, ahol fokozatosan adhatnak számot tudásukról a sportolók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.