- hirdetés -

A leromlott városi területek rehabilitációjára fordítható a támogatás.

„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újabb közel 4,5 milliárd forint értékben huszonnyolc Békés megyei projektről hozott támogató döntést az Irányító hatóság” – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Orosháza két nyertes projektje összesen 468 millió forintnyi támogatást jelent a városnak, ebből 360 millió forintot a leromlott városi területek rehabilitációjára fordítanak majd.

Orosháza Város Önkormányzata már 2016-ban benyújtott egy pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-4.3.1-15 Leromlott városi területek rehabilitációja tárgyú felhívására, akkor viszont a pályázat elutasításra került. 2019. augusztus 6-án a ezt a pályázati felhívást újra megnyitották, és az önkormányzat a korábban elkészült dokumentáció részleges felhasználásával ismét benyújtott rá egy pályázatot. A kiírás célja a leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett városrészeken élők társadalmi integrációjának elősegítése, és ezáltal a koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelése.

Orosháza területén öt szegregált vagy szegregációval veszélyeztetett területet határoltak le, ezek a Dankó I. utca – Szondi utca Kutasi utca és Hun utca – Sámsoni utca – Makói utca által határolt területet foglalják magukba.

A fejlesztés magában foglalja a lakófunkciót erősítő tevékenységet, vagyis a Dankó István utcán található három önkormányzati lakóépület felújítását, vagyis annak hőszigetelését, nyílászárócserét, tetőszerkezet és héjazat javítását, cseréjét, a fűtés megújítását kályhákkal, a fürdőszobák kialakítását, a kapcsolódó melléképületek bontását és felújítását. Emellett a közbiztonsági funkció betöltésére térfigyelő rendszert alakítanak ki ebben az utcában, és az itt található bérlakásoknál udvarrendezésre, fásításra, illegális hulladéklerakók felszámolására, közpark kialakítása és napelemes kandeláberek telepítése is sor kerül.

A Dankó István és a Sámsoni utcán útfelújítás, útépítés, a Kutasi utcában járdaépítés, a Dankó István utcán pedig a még meg nem oldott helyeken közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés kiépítése valósul meg.

A projekt költsége: 100% támogatási intenzitás figyelembe vételével bruttó 360.000.000,- forint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.