- hirdetés -

A koronavírussal kapcsolatban kialakult rendkívüli helyzet a fogorvosok számára is számos új helyzetet eredményezett. Dr. Lehoczky Tamás, fogorvost kérdeztük meg arról, hogyan telt az elmúlt két hónap a fogászatban dolgozók számára, valamint, hogy milyen szabályok érvényesek rájuk és a betegekre.

– Először március közepén kaptunk egy írásos határozatot arról, hogy a járóbeteg ellátást felfüggesztik, ezért nekünk is be kellett zárnunk a rendelőket. Hivatalosan a betegek akut ellátására egy adott rendelő lett kijelölve, amit a kollégák az Orosházi Kórházban becsülettel elláttak. Ez azt jelentette, hogy abban az időszakban csak gyógyszerfelírás és foghúzás történhetett, mást nem. Akkor még nem tudtuk meddig fog tartani ez a rendkívüli állapot – idézte fel dr. Lehoczky Tamás.

A március közepétől induló, nagyjából két hetet felölelő szünet alatt ezért az átállásra készültek fel, majd ők is bekapcsolódnak az akut ellátásba, melyre nagy igény mutatkozott. Ehhez többek közt olyan röntgenekkel járultak hozzá, melyhez a betegnek gyakorlatilag a száját sem kellett kinyitnia, ami a diagnózis és a terápia során is nagy segítséget nyújt.

– Hétfőtől péntekig, 9 óra és dél között ott voltunk a rendelőben, ahol telefonos egyeztetés alapján lehetett csak elvégezni a beavatkozásokat. Tulajdonképpen május 4-ig, a rendelet módosításáig ebben a felállásban dolgoztunk. Ekkor egy olyan határozatot kaptunk, mely kimondta, hogy tulajdonképpen az akut ellátáson kívül is elindulhatnak a fogászati ellátások, persze leszűkítve a kezelések milyenségét – mondta.

Az ellátás egy előzetes, telefonon keresztüli egyeztetés útján történik, a fogorvosi váróteremben egyszerre maximum hárman tartózkodhatnak (Fotó: Palcsek István)

Ez annyit jelentett, hogy szigorúbb feltételek között már be lehetett kapcsolni a fúrót, ami a fogmegtartó kezelések elengedhetetlen kelléke. Az első határozat szerint a vendégek számára kötelezővé kellett tenniük a teszt elvégzését, így azokat a betegeket látták el, akik teszttel tudták igazolni, hogy nincsenek fertőzve.

Ez annyiban módosult, hogy a betegek ellátása egy előzetes, telefonon keresztüli egyeztetés útján történik, mely során a fogorvos vagy az asszisztens a beteg alapos kikérdezése után eldöntheti, hogy a beteg a veszélyeztetett kategóriába tartozik-e.

– Így, ha valakinek hőemelkedése van, láza vagy száraz köhögése, esetleg két héten belül külföldön tartózkodott, akkor a fogorvosok kérhetik a teszt elvégzését. Egyébként testhőmérséklet méréssel és egy kérdőív kitöltésével igazolhatja a beteg, hogy nem tartozik a veszélyeztetett kategóriába és, hogy elvégezhető a kezelés – tette hozzá.

Külön szabályzat vonatkozik mind a fogorvosokra, mind a betegekre (Fotó: Palcsek István)

Az orvosok számára szigorú feltételeket szabtak, melyről folyamatosan egyeztetnek a Megyei Fogorvosi Kamara vezetőjével, dr. Gurzó Máriával.
– Itt elsősorban a beöltözésre gondolok: fogászati pajzs, FFP 2-es vagy 3-as maszk, megfelelő védőköpeny, ugyanez az asszisztenseknek is. Emellett mi úgy döntöttünk, beruházunk egy ózongenerátor és gemicid lámpa megszerzésébe, hogy az esetleges fertőzöttek után is megfelelően tudjunk dolgozni és ne veszélyeztessük a megjelenő betegeket. De szerencsére Orosházán és környékén nem igazán hallottunk fertőzésekről – szögezte le dr. Lehoczky Tamás.

Az általános szabályok a várótermekre is érvényesek, ahonnan a fogorvosok kénytelenek voltak eltávolítani az újságokat, szóróanyagokat. A cél, hogy a lehető legrövidebb időt töltse ott a beteg. A váróban egyszerre hárman tartózkodhatnak, ahol kötelező a maszk viselése, egészen addig, amíg be nem lépnek a rendelőbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.