- hirdetés -

Harmadik éves hagyomány látszott megszakadni a koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében, azonban tegnap óta a helyzet megváltozott.

A pünkösdi zarándoklatot Orosházán három éve kezdte el szervezni Viczián Zoltán, aki az idei folytatásról már szinte le is mondott. Kedden aztán a zarándokok számára kedvező fordulat történt.

– Minden nap figyeljük az internetet. Tegnap a Magyar Természetbarát Szövetség honlapján megjelent, hogy a szervezett emléktúrákat engedélyezi a kormány. Ehhez megérkezett a hivatalos állásfoglalás is. Nagyon megörültem, hogy talán mégis tudjuk a megkezdett hagyományt folytatni. Nem lesz egyszerű az élet, mert mindössze másfél hét maradt a szervezésre, de szerencsére van az elmúlt évekből tapasztalat, amire lehet támaszkodni. Megkezdtem a szervezést és a nehézségek ellenére idén is lesz zarándoklat a Kopáncspusztai templomhoz, hazánk egyetlen épen maradt román kori templomához – mondja el tájékoztatásképpen Viczián Zoltán.

Idén is három résztávra osztották az útvonalat (Fotó: Viczián Zoltán)

Mint megtudtuk, az idei programban a tavalyihoz hasonlóan három résztávra osztották a 28 kilométeres utat, melyen ki-ki edzettségi állapotának megfelelő távra csatlakozhat a menethez. Reggel hatkor a Jézus Szíve katolikus templomtól indulnak. Az első pihenő és egyben csatlakozási pont Kardoskút-Pusztaközponton lesz, a következő pedig Békéssámsonban, a Szabadság-háznál. Lesznek persze apróbb változások is a programban, hisz a járvány még nem múlt el teljesen.

A végcél, a Kopáncspusztai templom (Fotó: Viczián Zoltán)

– Az egészségvédelmi előírásokat természetesen betartjuk, gondolok itt az egymástól másfél méteres távolságra, illetve, hogy a beltéri kiállítóhelyeket csak érintjük, nem megyünk be. Azt hiszem, most fog leginkább ez a túra a hagyományos zarándoklathoz hasonlítani. Kevesebb lesz a program, a távolságtartás miatt kevesebb lesz a beszélgetés, mindenki egy kicsit jobban magába mélyedve tudja ezt a utat megjárni. Nem lesz a Kopáncspusztai templomnál búcsú és a pünkösdi forgatag sem. A templomot kinyitják a zarándokok számára. Sajnos az étel, ital szolgáltatást az egészségügyi kockázatok miatt nem tudjuk megoldani és a hazaszállítással sem tudunk idén segíteni. Arra kérünk minden zarándokot, hogy a saját ellátásáról és a hazautazásáról önállóan gondoskodjon – teszi hozzá a szervező.

Június elsején, minden zarándokolni vágyót szeretettel várnak Orosházán, a katolikus templomnál, illetve a csatlakozási pontokon. A szervezők arra kérik a zarándokokat, hogy részvételi szándékukat jelezzék előre e-mailen a czian65@gmail.com címen, illetve mindenki hozzon magával a templomi tartózkodáshoz szükséges szájmaszkot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.