- hirdetés -

Dr. Varga Sándor nyugalmazott gyermekorvos kérésének eleget téve a nagyváradi kórház munkáját támogatta a Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS). Fejes Róbertné elnök beszélt arról is, hogy a járvány hatásai ellen a továbbiakban is védekeznek az emberek egészségének megóvása érdekében.

Dr. Varga Sándor, az Orosházi Kórház gyermekosztályának nyugalmazott főorvosa tavaly szeptemberben súlyos betegsége miatt vonult nyugdíjba, de továbbra is igyekszik minden támogatást megadni a kollégáinak. Erdélyi származásúként folyamatosan követi a romániai bel- és egészségpolitikai eseményeket, amelyeket aggasztónak talál.

– Ekkor gondoltam egy merészet és megkerestem a Dél-Békés Mentőcsoportot– hogy van-e lehetőség arra, hogy a határon túli emberek és a nagyváradi kórház védekezését is segítsék. A válasz azonnal jött és persze pozitív volt – fogalmazott a nyugalmazott főorvos, aki hozzátette, hogy a mentőcsoporttól az elmúlt években nem tudtak olyat kérni, amire nemet mondtak volna.

Az Orosházi Kórház számára is vitt már védőfelszerelést a DBMCS (Fotó: Palcsek István)

– Volt, amikor klímát szereltek a gyerekosztályra, és mind a mai napig a Békés megyei gyermekosztályokon egy-egy mobiltelefon működik annak érdekében, hogy a gyerekek ingyen beszélhessenek szüleikkel. A számlát a mentőcsoport fizeti. Az is jóleső érzés, hogy a mentőcsoportos ápoló kollégáink minden nyáron egy kamion friss gyümölccsel lepik meg az Orosházi Kórház dolgozóit – mondta dr. Varga Sándor, hozzátéve az a karitatív tevékenység, amelyet a csoport önkéntesei végeznek a koronavírus-járvány idején nem csak az országban, hanem egész Európában is egyedülálló.

A mentőcsoport nem most először segített a határontúliaknak. Az önkéntesek a romániai Bihar, Arad és Temes megyékben egyaránt tízezer liter fertőtlenítőt, több ezer maszkot, kesztyűt juttattak át Romániába, hiszen mint fogalmaztak “a vírus a határon nem áll meg”.

Fotó: Palcsek István

Március 17-én a veszélyhelyzetre reagálva alakult meg a DBMCS akciócsoportja, ez idő alatt több mint százezer liter fertőtlenítőszert osztottak ki az önkéntesek. Megtudtuk, hogy gumikesztyűkből és a maszkokból egyaránt ötvenezernél többet biztosítottak az intézmények, illetve a lakosság részére, és amíg igény van rá, a jövőben is segítenek.

– Az a szolgálat, amelyet ők végeznek fontos és megnyugtató az itt élők számára. Ahhoz, hogy hosszútávon is biztosított legyen az azonnali, helybeni beavatkozásuk lehetősége, javaslatot tettem számukra: a járvány utáni negatív lelkiállapotok kezelésére is fordítsanak figyelmet, ami szintén megbetegedés forrása lehet. Azt is javasoltam, hogy regisztráljanak a megfelelő helyen annak érdekében, hogy jogosultak legyenek az adók egy százalékára, hiszen sokan támogatnánk őket céljaik megvalósításában – nyilatkozta a nyugalmazott főorvos.

Fotó: Palcsek István

Mint azt a mentőcsoport elnökétől megtudtuk, a főorvos felvetését megfogadták és már dolgoznak az ötlet megvalósításán, amely nagyban segíti jövőbeli terveiket is. Fejes Róbertné szerint a veszély még nem ért véget, a koronavírus közvetett és közvetlen hatásai ellen a továbbiakban is védekezniük kell a lakosság egészségének megőrzése érdekében.

– Megteszünk mindent a járvány következtében kialakult mentális, negatív hatások, következmények tompítására, kifejezetten a megelőző, és rehabilitációs, testi-lelki egészség helyreállítása érdekében. Valamint alapcélkitűzésünkhöz híven eltökéltek vagyunk, hogy a lehető legtöbb embert tanítsuk meg az elsősegélynyújtásra, fokozottan az újraélesztési technikára és a defibrillátorok kezelésére, a szükséges eszközök, tanfolyamok beszerzésére, megvalósítására – fogalmazott az elnök.

Fotó: Palcsek István

Az elnök beszélt arról is, hogy az elmúlt napokban a különböző média felületeken megjelentek jó hírnevet sértő cikkek a Dél-Békés Mentőcsoport működésével kapcsolatban.

– Ezeket a hamis, valótlan vádakat visszautasítjuk. A mentőcsoport tevékenysége minden tekintetben szabályos és az előírásoknak megfelelő. Nem kérjük mindenkinek a segítségét, csak annyit tegyenek meg, hogy ne akadályozzák a munkánkat. A Dél-Békési Jövőkép Térségi Társadalmi és Gazdasági Fejlesztési Nonprofit Kft., a Dél-Békés Mentőcsoport Katasztrófavédelmi Alapítvány és a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatal három tagú konzorciumának ülésén döntöttünk arról, hogy minden lehetséges polgári jogi- és büntetőjogi eszközt igénybe veszünk jó hírünk megóvása érdekében – zárta Fejes Róbertné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.