- hirdetés -

Országszerte kezdetét vette május 4-én az írásbeli érettségi vizsgák időszaka. Elsőként magyar nyelv és irodalomból adhatnak számot tudásukról a végzősök, így az orosházi középiskolák diákjai is.

A magyar nyelv és irodalom érettségi első részének megoldásához 90 perc állt a diákok rendelkezésére. Ebben a részben többek között egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladattal találkoztak. A feladat szövege egy (esetleg kettő) egymással összefüggő, 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete.

Idén többek közt a könyvek történetéről, olvasásról és kódexekről kaptak szövegértési feladatokat az érettségizők. Feladatuk, hogy értelmezzék a szöveget, majd ez alapján kell megoldaniuk a feladatokat. Az első feladatlap második részében egy érvelési vagy gyakorlati szövegalkotási feladat vár rájuk, a kettő közül kellett egyet kiválasztaniuk.

Előbbi 3-5 érvvel alátámasztott állásfoglalás egy megadott közéleti, kulturális vagy életmódbeli kérdésben, 120-200 szó terjedelemben. A gyakorlati szövegalkotást választóknak a megadott műfajban kellett szöveget írniuk (például motivációs levelet, panaszt, kérvényt, hozzászólást stb.) szintén 120-200 szó terjedelemben. Idén a szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelés vagy az egészségügyi problémákról szóló hivatalos levél közül választhattak.

A vizsga második részét 10:30-kor kezdték el. A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott. A diákoknak ebben az esetben két választási lehetőségük volt: Egy mű vagy műrészlet problémaközpontú, értelmező bemutatása vagy két mű adott szempontú, összehasonlító elemzése. Bármelyikre is esett a választásuk, 400-800 szavas szöveget kellett alkotniuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.