- hirdetés -

Reprezentatív minta alapján, több ezer fő bevonásával, kezd átfogó szűrővizsgálatba Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző május 1-jétől. Cél, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A Semmelweis Egyetem hivatalos honlapján adott hírt a vizsgálatsorozatról, melyen 17 778 fő vesz részt meghívásos alapon az ország egész területéről, így Békés megyéből is. A teszten 14 év felett minden korosztályból válogatnak résztvevőket, nekik egy rövid kérdőívet is ki kell tölteniük.

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, valamint arról, hogy hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek azok a vírushordozók, akik szinte tünetmentes vírushordozók.

Mint írják, a szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, amely a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének. Ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. A vizsgálat során légúti (garat és orr) váladékból egy pálcával vesznek mintát, melyet egy speciális csőbe tesznek, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Emellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre, mint háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg ambulanciákra és szűrőbuszokra várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. A Békés megyei érintettek vizsgálatát a Szegedi Tudományegyetem végzi.

A tesztelésben való részvétel önkéntes és ingyenes. Az eredmények várhatóan május közepén lesznek nyilvánosak, a szűrésen részt vevők mindegyike írásban kap értesítést saját eredményéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.