- hirdetés -

Rendhagyó módon emlékezik Orosháza a város újratelepítésének 276. évfordulójára. A főszervező Petőfi Művelődési Központ – alkalmazkodva a járvány miatti korlátozásokhoz – ezúttal virtuális térben, a közösségi média platformjait használva nyújt át ünnepi perceket az orosháziaknak. 

Szabad vallásgyakorlás és elegendő mennyiségű föld – ezt ígérték a zombai evangélikus, szabad költözködésre jogosult magyar családoknak, akiket hitük miatt elüldözött az ottani katolikus földesúr. A zombai családok 1744. április 24-én érkeztek meg az orosházi pusztára és kezdték el új életüket. Erről emlékezik meg minden évben Orosháza – Szent György napján nem csak a település múltját idézik fel, hanem azt is, hogyan lett az idő múlásával a pusztaságból virágzó község, majd egy iparosodott város.

Az idei ünnepség a virtuális térbe szorult a koronavírus okozta járványhelyzet miatt. A Petőfi Művelődési Központ munkatársai a közművelődési intézményekkel közösen gondolkodva összehangolták a programokat: az intézmények honlapjain és közösségi oldalain jelennek meg tartalmak.

A városi könyvtár online mesemondó versenyt hirdetett, az Orosházi Verselő a városhoz kötődő költők verseivel, az Orosházi múltidéző oldala várostörténeti cikkekkel, a helyi múzeum néhány múltbéli érdekességgel jelentkezik közösségi oldalán.

A művelődési központ fotópályázatot írt ki a lakosságnak, míg a fúvószenekar tagjai otthonukban zenéltek, karanténkoncertet adva. Ezen a hétvégén jeles orosháziak vallanak majd a szülővárosukból, és online térben kiállítás is lesz – a művelődési központ oldalán.

A városi elismeréseket későbbi időpontban adják át. A születésnapi tortát Ficsor Zoltán mestercukrász készítette el, a tortát az Orosházi Kórház dolgozói vették át. 

– Rendhagyó az idei ünnep a ránk szakadt világjárvány miatt. A koronavírus felülírta a mindennapokat, biztos pont ebben a bizonytalanságban csupán a közösség ereje. Szükség van az egységre, az önfegyelemre, a mások iránti tiszteletre és akkor együtt túljutunk a bajon, mint oly’ sokszor volt már erre példa Orosháza 276 éves fennállása során. A hit és az akaraterő, melyet örököltünk a településalapítóktól, most a segítségünkre lesz. Isten éltesse Orosházát – fogalmazott közösségi oldalán Dávid Zoltán, a város polgármestere.

Kiemelt képen: Az Orosházi Kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő (j) és kollégái átveszik a születésnapi tortát, ami praktikus okokból ezúttal száz tortaszeletből állt

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.