- hirdetés -

Érdekességek a város zenei életét alapvetően meghatározó együttesekről, intézményekről, a korabeli hangversenyéletről. Újságcikkek, melyekből megismerhetjük Orosháza zenetörténetét.

Egy település helytörténeti vonatkozásaival mindig is foglalkoztak nem csupán a könyvtárak, de az adott település történetének megismerését, megismertetését szívükön viselő magánszemélyek, illetve helytörténeti, honismereti csoportok is. Az elmúlt években a Justh Zsigmond Városi Könyvtár zenei gyűjteménye rendszeres munka keretében elkezdte a város zenetörténetéhez elengedhetetlen források számbavételét.

– Talán nem tévedünk nagyot, s egyúttal reméljük, nem esünk a nagyotmondás hibájába sem, ha úgy gondoljuk, Orosháza városa fontos zenei hagyományokkal, jelentős zenetörténettel rendelkezik, még ha ez a zenei múlt egyelőre kevéssé feltárt is – kezdi Törköly József, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár zenei könyvtárosa.

A gyűjtések eredményeképp rendelkezésre állnak a Békés Megyei Népújság, az egykori Orosházi Hírlap, a Párbeszéd, az Orosházi Napló, az Orosházi Élet bizonyos időszakaiból az Orosházával kapcsolatos zenei írások adatai. Szakdolgozatot írók, a helyi zenetörténet iránt érdeklődők számára fontos forrásokról van szó, annál is inkább, hiszen a város zenei életét alapvetően meghatározó együttesekről, intézményekről, a korabeli hangversenyéletről, a rockzenéről is sok-sok érdekességet találhatunk.

– Orosháza többek között a Fúvószenekar, a Kodály Zoltán Gyermekkar, a Szokolay Bálint Madrigál Kórus, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, az egykori Jazzklub, a hajdanvolt Alternatív Zenei Klub, a beatfesztiválok és rocktalálkozók, egykori és ma is működő rockegyüttesek, zenészek városa is. Mindez a helyi sajtó cikkeiben jól nyomon követhető – folytatta a könyvtáros.

Az elmúlt évek munkájának eredményeként az 1960-es évektől 2009-ig több, mint 2500 cikk adatait gyűjtötte össze a könyvtár. Ezekből az írásokból bizonyos mértékig kirajzolódik Orosháza zenetörténete. A források feltárása nem ért véget, az anyag tetemes, a már meglévő adatok azonban már az olvasók rendelkezésére állnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.