- hirdetés -

Sorozatunk következő részeiben a Ferencváros elleni bajnoki mérkőzéseket elevenítjük fel.

Arra többször volt példa, hogy Orosházára látogatott a Ferencváros egy-egy hírverő vagy gálamérkőzésre. De hogy a kétezres évek elején egy bajnokságban szerepeljünk a fővárosi zöld-fehérekkel, erre talán a legvérmesebb orosházi drukkerek sem számítottak. Történt, hogy a Ferencvárost licenc problémák miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség az NB II Keleti csoportjába száműzte. 2006-tól szerepelt a Fradi a másodosztályban és csak három év múlva, 2009 tavaszán sikerült visszatornáznia magát a legjobbak közé. Az Orosháza FC pedig története legsikeresebb évét tudhatta be az NB II-es léte alatt 2006-ban, amikor a Nyíregyháza és a Ferencváros mögött a harmadik helyen végzett.

Lipcsei-gól a 91. percben

A 2006/2007. évi szezon őszi fordulójában az Orosháza FC szeptember 9-én súlyos vereséget szenvedett a régi Üllői úti stadionban. Lipcseiék 5-0-s vereséget mértek csapatunkra. A tavaszi visszavágóra 2007. április 7-én került sor. Az országos sportnapilap 3000 nézőről tudósít, a rendőrség magasított kordont húzatott a túlsó oldali vendégszektor elé.

Orosháza FC – Ferencváros   1 – 1       (1 – 0)

Orosháza, 3000 néző, vezette: Sápi Cs. (Kormányos G., Veizer R.)

Orosháza: Tóth Z. – Kerepeczki, Molnár, Futaki, Szabó N. (Fekete Z. 79.p.) – Csiszár, Szeverényi, Koncz, Buza (Mike 71.p.) – Baranyai (Lovas T. 71.p.), Bosnjakovics. Edző: Belvon Attila.

FTC: Kemenes – Fitos (Csepregi 49.p.), Dragóner, Ferencz D., Bognár Zs. – Deme (Brettschneider 38.p.), Lipcsei, Lazics, Laczkó Zs. – Tököli, Bartha (Horváth D.). Edző: Gellei Imre.

Gólszerzők: Szabó N. (20.p.) ill. Lipcsei (91.p.)

Szabó Norbert 20. percben szerzett góljával végig vezetett az Orosháza, már mindenki Sápi Csaba megváltó hármas sípszójára várt, amikor Brettschneider iramodott kapura. A tíz perce pályán lévő Fekete Z. a mezénél fogva állította meg a ferencvárosi játékost, ezért a vendégek szabadrúgáshoz jutottak 20 méterre az orosházi kaputól. (Az eset után Feketét a játékvezető kiállította.) Lipcsei a szétnyíló sorfal mellett a kapu jobb alsó sarkába rúgta a labdát, ezzel a találattal pontot mentett a Fradi.

Belvon Attila: – Nagyon kevésen múlott, hogy az ország most rólunk beszéljen. Azt hiszem, nemcsak méltó ellenfelei voltunk a Ferencvárosnak, hanem a játék egyes elemeiben felül is múltuk.

Gellei Imre: – Az első félidőben rendre elvesztettük a párharcokat, ebben a játékrészben az Orosháza jobb volt. A második félidőben nagyon sokat tettünk azért, hogy megfordítsuk az eredményt, de csak egyenlítésre futotta.

– A régi öltöző felöli kapura támadtunk és szöglethez jutottunk. Az első ferencvárosi védő felett átszállt a labda, én a rövidre érkeztem, de olyan gyorsan és váratlanul érkezett a játékszer, hogy csak combbal tudtam belekapni, de a labda így is a kapuba pattant. Gólt szerezni mindig  nagy élmény egy védő számára, hát még több ezer hazai szurkoló előtt a Fradi ellen. Örök emlék marad ez a nap – idézte fel a tizenhárom évvel ezelőtti történteket Szabó Norbert, az Orosháza játékosa. Hozzátette, hogy szívesen emlékszik vissza az OFC-s időszakra. Nagyon jó csapat volt Orosházán sok helyi kötődésű játékossal.

A Nemzeti Sport és a Blikk a mérkőzést követően kemény kritikával illette a zöld-fehéreket:

Fekete Zoltán védőnket kiállították a mérkőzésen. Az általa elkövetett szabálytalanság után gólt kapott az OFC.

– Így utólag, főleg, hogy most már „átálltam” a másik oldalra (Fekete Zoltán azóta gyakorlott játékvezető – a szerkesztő) és felidéztem az akkori eseményeket, nagyon furcsa volt az az egész szituáció. Tegyük fel, hogy szabálytalankodtam, amit az asszisztens jelzésére fújt be a játékvezető, nem állított ki egyből, beálltam a sorfalba és az asszisztens újból figyelmeztette a játékvezetőt, hogy állítson ki. Szerintem váll a váll elleni ütközés volt – emlékezett vissza a mérkőzést eldöntő ítéletre Fekete Zoltán. Hozzátette, a  meccs után szörnyű érzés volt annak függvényében, hogy abból a szabadrúgásból Lipcsei kiegyenlített, de nem érezte magát bűnbaknak és a csapattársak sem éreztették vele.

A bajnokság végén a Ferencváros a Nyíregyháza mögött a második helyen végzett, míg az Orosháza történetének legjobb helyezését érte el a bronzérem megszerzésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.