- hirdetés -

Fél évvel ezelőtt még arról volt szó, hogy a felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz is szükséges lesz a nyelvvizsga, az új, egy hete kiadott rendelet értelmében viszont már a diplomához sem kell.

A fordulat 180 fokos. Mit gondol erről egy középiskolai nyelvtanár? Ökrösné Miszlai Editet, a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium idegen nyelvi munkaközösség-vezetőjét kérdeztük.

Azt jó elgondolásnak vélte, hogy már a főiskolára, egyetemre jelentkezésnél belépési küszöböt jelentsen a B2 középfokú komplex nyelvvizsga?

– Vitathatatlan a nyelvismeret fontossága és tagadhatatlan, hogy legalább egy idegen nyelv elsajátítása már az alapműveltség része. A munkavállaláshoz is szinte már elengedhetetlen egy vagy két idegen nyelv ismerete. Természetesen nyelvtanárként először én is hirtelen döntésnek gondoltam a kormány e határozatát, hiszen a középiskolában elsősorban a B1 középszintű érettségi szintre készítjük diákjainkat. Természetesen fakultációk keretében közép-és felsőfokú nyelvvizsgára és emelt szintű érettségire is készítünk, viszont nem minden továbbtanulni szándékozó diák rendelkezett nyelvvizsgával a gimnázium elvégzése után. Kollégáimmal végiggondoltuk, mit tudunk tenni, hogy megfeleljünk az új elvárásoknak. Igyekeztünk előre tekinteni és 2019. októberében a LanguageCert nyelvvizsgaközpont partnerintézményévé váltunk, nyelvvizsga felkészítő szakköröket indítottunk és próbanyelvvizsgákat is szerveztünk, így elég jelentős számmal nőtt a középfokú nyelvvizsgával rendelkező diákjaink száma, sőt néhányan felsőfokú nyelvvizsgát is tettek. Ezzel együtt természetesen elgondolkodtató volt, hogy sok diáknak kell az utolsó pillanatban küzdeni a nyelvvizsgáért.

Ökrösné Miszlai Edit, idegen nyelvi munkaközösség-vezető

Tehát ez egy hatalmas elvárás lett volna a középiskolás diákoktól, ami sokaktól el is vette volna a továbbtanulás lehetőségét. Ezt a szigorítást nem lépték meg, azzal most épp egy -mondhatni- ellentétes döntés született, miszerint már a diplomához sem kell nyelvvizsga. Mennyire volt meglepő az új határozat?

– Váratlanul érintett Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter bejelentése, hogy mentesíti a kormány a nyelvvizsga-kötelezettsége alól azokat a fiatalokat, akiknek már csak a nyelvi bizonyítvány hiányzott a diplomaszerzéshez. Amint már említettem, a megfelelő nyelvtudás kétségtelenül szükséges ahhoz, hogy a munka világában versenyképesebbek legyenek a főiskolákról, egyetemekről kikerült hallgatók. A miniszter azzal érvelt, hogy a járvány után sok diplomásra van szüksége a magyar gazdaságnak, nem akarják, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt középfokú végzettséggel dolgozzanak azok, akik már államvizsgáztak. Valamilyen szinten logikus a kormány döntése, viszont azt gondolom, lehet, hogy a diplomát megkapja a diák, de a munkáltatók részéről igenis arra van igény, hogy a munkavállaló egy, de inkább kettő idegen nyelvet beszéljen.

Milyen irányú változást idéz ez elő majd a gyerekekben? Gondolok itt a motiváltságra.

– Nyelvtanárként arra törekszem, hogy minél jobban motiváljam diákjaimat az idegen nyelv(ek) ismeretére, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy jobban tud érvényesülni az, aki bármilyen idegen nyelvet beszél. Teljesen mindegy, hogy milyen életcélja, útja van, a saját szakmájában előnyt élvez, ha idegen nyelven tud kommunikálni, intézni ügyes-bajos dolgait, ha külföldre utazik. „Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – IV. Károlytól, az utolsó magyar királytól származik a mondat. Azt gondolom, hogy egy nyelv megtanulása nem egy száraz tananyag bemagolása, hanem egy új kultúra megismerése is.

Mennyire fontos a mai, digitális világban a nyelvtudás?

– Azt tapasztalom, hogy a gyerekek egyébként szívesen használják a virtuális osztályterem adta lehetőségeket, de tudni kell, hogy ezekhez is elengedhetetlen az idegen nyelv ismerete.

A nyelvvizsga (korábbi) értéket mutatja az is, hogy többletpontot szerezhetnek vele a felsőoktatásba jelentkezők.

– Igen, és idén a rendkívüli helyzet következtében könnyítést élvezhet a diákok egy része. A felvételi eljárásról szóló legfrissebb rendelet szerint a június 15-ig sikeresen teljesített írásbeli vagy szóbeli nyelvvizsgát is komplex vizsgaként kell figyelembe venni az idei felvételin, amennyiben a jelentkező a részvizsgát a 2019/2020. tanévben szerezte meg. Egyrészről támogatom ezt a határozatot, hiszen nekünk is vannak olyan diákjaink, akik élni tudnak ezzel a könnyítéssel, viszont sajnos azokat a diákokat nem érinti ez a döntés, akik a 2019/2020-as tanév megkezdése előtt tettek részvizsgát.

Kiemelt kép: kit.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.