- hirdetés -

Újabb százzal nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma szombaton, ezzel együtt már 1410 igazoltan fertőzött személyt tartanak nyilván a hatóságok. Halálozási szempontból is szomorú a tegnapi statisztika: 14 idős, krónikus beteg hunyt el, velük 99 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma. Békés megyében 11, a szomszédos Csongrádban 45 fertőzött van.

Az egyik adatokat, sajtóértesüléseket gyűjtő és elemző portál szerint Békés megyében eddig öt település érintett: Békés, Békésszentandrás, Magyarbánhegyes, Sarkad, valamint Szarvas. Azt egyelőre nem tudni, melyik településen hányan fertőződtek meg a COVID-19-cel.

Az operatív törzs továbbra is arra figyelmeztet, hogy a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

Nagyon sokan szegik meg a kijárási korlátozást

Több mint tízezer szabálysértést észlelt a rendőrség a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban. A rendőrök 6451 esetben figyelmeztetéssel éltek, 2062 helyszíni bírságot szabtak ki, 2082 feljelentést tettek.

Az operatív törzs munkatársa online sajtótájékoztatón számolt be arról is, hogy egy koronavírus-fertőzött beteg pénteken engedély nélkül elhagyta az Uzsoki kórházat, majd visszament; a XIV. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított ellene. Hozzátette: eddig 17 490 házi karantént rendeltek el, melyeket 163 413 alkalommal ellenőriztek, ennek során 605 szabálysértési feljelentést tettek, 84 alkalommal figyelmeztettek, illetve 503 helyszíni bírságot szabtak ki. Az üzletek nyitvatartásának ellenőrzésekor 71 szabálysértési feljelentést, 53 figyelmeztetést és 39 helyszíni bírságot alkalmaztak.

Kiss Róbert elmondta: azokon a településeken, amelyeken a polgármesterek kérik, a rendőrség segíti a közterületek, nyilvános helyek lezárására vonatkozó helyi rendelkezések betartását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.