- hirdetés -

Személyenként tíz liter fertőtlenítőszert és maszkot is oszt teljesen ingyen a Dél-Békés Mentőcsoport. A csoport biztosította az intézményeket arról, hogy a jövőben is ellátja őket a védekezéshez szükséges szerekkel.

A Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS) a veszélyhelyzet kihirdetésének kezdetétől minden lehetséges segítséget megadott a térségben élők számára, ami a koronavírus elleni védekezéshez igényként felmerült – olvasható a mentőcsoport Facebook-oldalán.

Mezőkovácsházán április 8-tól, a kollégium hátsó udvarán, az IRODAMIX mögötti területen (Hősök tere 1.) a lakosság számára biztosítanak fertőtlenítőszert.

A szükséges dokumentációk és nyilatkozatok kitöltését és átadását követően, a lakosok által hozott edényzetbe a DBMCS önkéntesei adják ki a felületfertőtlenítő szert teljesen ingyen.

Az utóbbi időszakban több mint 2000 darab fertőtlenítővel teli műanyag kannát osztottak ki, melyek pótlása nehézséget okoz. Ezért van szükség arra, hogy az igénylők saját edényzetet biztosítsanak, de ennek meg kell felelnie néhány kritériumnak:

  • Az edény ép sérülésmentes
  • Jól működő, csepegés mentesen záródó saját záró szerelvényével (kupakjával) ellátott
  • Az alapvető higiéniai szabályoknak megfelelő (Kívül tiszta)
  • Belül kiöblített (korábbi anyagmaradványtól mentes)
  • Nem lehet az edény korábban élelmiszertárolásra használt edényzet (ásványvizes, üdítős, étolajos stb. flakon)
  • Előzetesen minden feliratot el kell távolítani róla. A DISINFLEX 0,2%-os oldat biztonsági adatlap kivonatát az önkéntesek ragasztják fel.
Illusztráció: Palcsek István

A magánszemélyek számára, személyenként tíz liter fertőtlenítőszert és négy darab védőmaszkot, valamint a szükséges dokumentumokat, tájékoztatókat, biztonsági adatlapot biztosít a mentőcsoport.

A kijárási korlátozás szabályai szerint minden hétköznap 10 órától 12 óráig a 65 év feletti lakosság, 12 órától 14 óráig a 65 év alatti korosztály veheti át a fertőtlenítőszert.

Az intézményeket továbbra is ellátják

Az önkormányzati intézmények, szociális, egészségügyi és egyházi szervek és nagyobb munkáltatók továbbra is az igényeiket a segitunkdelbekes.hu oldalon jelezhetik és számukra, mint ahogyan eddig is, a kért mennyiségeket teljes egészében igyekeznek teljesíteni – hangsúlyozzák a Facebook-oldalukon.

Április 8-tól ugyanazokkal a feltételekkel, mint a lakosság esetében, a mezőkovácsházi helyszínen szolgálják ki őket is.

A posztban olvasható, hogy a kezdeti hiányok mostanra nagyban csökkentek, köszönhetően többek között a számtalan repülőgéppel hazánkba szállított védőeszközöknek és a magyar gyártói kapacitások, fertőtlenítőszer és maszk gyártására történő átalakításának.

Megemlítik, hogy számos olyan kérést kaptak a települések részéről, hogy segítsék a helyi védekezést az utcákon is. A DBMCS tagjai éjszakánként a védekezési feladatok elvégzéséhez biztosítják a szükséges anyag és eszközhátteret. A fertőtlenítőszer kijuttatásában nélkülözhetetlen segítséget jelentő helyi önkéntesekkel közösen közreműködnek a koronavírus terjedésének lassításában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.