- hirdetés -

A közoktatásban március 16-tól életbe léptetett digitális munkarend és a több helyen életbe léptetett távmunka miatt tovább nőt országszerte az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint.

A mobilszolgáltatók által az MTI-nek adott adatok szerint a Vodafone esetében a hanghívásoknál a koronavírus miatti vészhelyzet első napjaiban 50 százalékos forgalomnövekedést mértek, amely azóta sem csökkent sokat, jelenleg 40 százalékos az emelkedés. A mobilinternet adatforgalmában a 20-25 százalékos növekedés dominált.

Az olyan nagyobb események idején, mint a miniszterelnök tájékoztatásai vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói, átlagosan 50 százalék feletti az emelkedés. A hálózat emellett gyakran kap kiemelkedő terhelést egy-egy új játék megjelenésekor, ugyanis a vezetékes hálózaton a játékok és HD minőségű filmek letöltése okozza a növekedést.

Ilyenkor mindig a hatóság munkája, a digitális távoktatás vagy az otthoni munkavégzés élvez előnyt, de a hálózati adatforgalmat előnyben részesítő beavatkozó intézkedésre még nem volt szükségük.

A Vodafone emellett a kiemelten veszélyeztetett korosztályba tartozó, 65 év feletti feltöltőkártyás ügyfeleinek is segítséget nyújt a szeretteikkel való kapcsolattartáshoz, akiknek automatikusan 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosítanak. Ezt 90 napig használhatják fel.

A Magyar Telekom adatai alapján a növekedés 30 százalékos volt mobil és vezetékes adatforgalmukban. A mobil hang forgalomban mintegy 45 százalék, míg a vezetékes hang forgalomban 75 százalék körüli növekedést tapasztaltak március második felében. Azokon a pontokon, ahol extra kapacitásigény jelentkezik a fokozott forgalom hatására, a szállítókkal közösen mérik fel, milyen licenc- vagy hardverbővítési lépéseket tudnak megvalósítani.

A Telenor esetében az adatok szerint az ügyfelek a március második felében az ügyfelek a tömeges távmunka, az otthoni tanulás és az online szórakozás miatt a korábbinál hosszabb hanghívásokat bonyolítottak. A mobilinternet forgalmuk 30 százalékkal nőtt az átlagos időszakhoz képest.

2020-ra a Hipernet 4G országos lakossági lefedettsége elérte a 99,5 százalékot és a technológia folyamatos fejlesztésével mára közel olyan kapacitással bír, mint amilyet korábban az 5G-nek jósoltak.

Kiemelt kép forrása: MTI

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.