- hirdetés -

Egy hónap múlva érettségi? Hogyan érzik magukat a diákok? Fel lehet-e készülni személyes találkozások nélkül? És mi lesz a ballagással?

Kereken egy hónap van hátra a tervezett írásbeli érettségi megkezdéséig, a magyar nyelv és irodalom érettségi időpontját ugyanis május 4-ére írták ki. Ez azonban még 2019 novemberében, a koronavírus-járvány előtt történt. Azóta már sok minden változott, többek közt az oktatás formája is, és ennek köszönhetően lehetséges, hogy az érettségi módja és időpontja is fog. Erre vonatkozóan azonban egyelőre csak feltételezések vannak, hiszen még nem született meg az a rendelet, ami ebben a rendhagyó helyzetben szabályozná a vizsgáztatást. A végzős diákok, a pedagógusok és a szülők egyaránt nehezen viselik ezt a bizonytalan helyzetet, és mind nagyon várják a válaszokat a bennük megfogalmazódott kérdésekre.

– Az idő nagyon fontos tényező, hiszen az iskoláknak a rendelet alapján fel kell majd készülniük az érettségi eljárás lebonyolítására – kezdte dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója. – Még csak találgatások, javaslatok vannak erre vonatkozóan, amik egyrészt a vágyakból, másrészt a környező országok tapasztalataiból táplálkoznak. Nagy Britanniában valószínűleg az év végi eredmények alapján állapítják meg idén a diákok érettségi jegyét, Amerikában pedig megpróbálkoznak – a digitális technika eszközeit használva – egy rövidített érettségi vizsga megvalósításával. De minden országnak mások a lehetőségei, és más a járványügyi helyzete is – folytatta az igazgató.

Érettségi eredménynek lennie kell

Dr. Blahó János elmondta, az érettségit tekintve ilyen súlyos helyzettel ő még nem találkozott. Olyan szituáció volt már, ami bonyodalmat okozott, például amikor az ország egyik gimnáziumában kiszivárogott néhány érettségi feladat, viszont ennyire nehéz kihívással nem szembesült még tanári és igazgatói pályája során, mint az idei.
Az igazgató kiemelte, abban teljes egyetértés van minden érintett szerv részéről, hogy érettségi eredménynek lennie kell, hiszen ez befolyásolja a felsőoktatásba való felvélt.

– A jelen helyzetben én látok lehetőséget az írásbeli vizsga lebonyolítására. De hangsúlyozom, ez a jelen helyzetre igaz, a járvány terjedését azonban nem lehet előre látni. Nehézség azonban több is akad az írásbelivel kapcsolatban. Egyrészt, hogy közel százezer diák érettségizne idén, így a személyes kontaktust, a tömeges találkozást elkerülni lehetetlen lenne. A digitális környezetben megvalósuló érettségire viszont a magyar iskolarendszer még nincs megfelelően felkészülve – folytatta az igazgató.

„0-24 órás ügyeleti kommunikációs rendszer működik az érettségizők számára”
(Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Blahó János elmondta, a Táncsics gimnáziumban a felkészülés, a témakörök kidolgozása már hónapokkal ezelőtt elindult.
– A nagyon tudatos építkező munka már ősszel megkezdődött. A fakultációk és a tehetségprogramok ezt a célt szolgálták. A munka minimum 70%-a a digitális átállás előtt megtörtént. Jelenleg az intézmény fókuszáltan az érettségire készülő diákokat hivatott segíteni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy 0-24 órás ügyeleti kommunikációs rendszer alakult ki a iskola és az érettségizők között – folytatta.

– Igaz, a személyes konzultációnak megvan a maga varázsa, hangulata, erre most nincs lehetőség, viszont Zoomon és Skype-on is valamelyest sikerrel tudjuk ezeket pótolni. Így a diákok fel tudnak készülni a vizsgára. Ami nagyon fontos, hogy átrendeződött a felelősség. Mivel nincs meg a pedagógus és a gyerkőc között az óránkénti kontaktus, így az egyéni és a családi felelősség nagyban megnőtt. Azt látjuk azonban, hogy aki a jövőjét eddig is tudatosan építette, az most is képes lesz a legjobbat nyújtani – folytatta az igazgató.

A Székácsos végzősökben is sok a félelem

A felkészülés ebben a bizonytalan helyzetben a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt nehéz. A végzősökre „kényszerített” önállóság lelkileg sokakat megvisel.

Végzős diákok osztályfőnökeként közelről ismeri a diákok érzéseit az igazgatóhelyettes (Fotó: Palcsek István)

– Nagyon sok félelem van az érettségizőkben – kezdte Szőke-Kilián Szilvia, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese. – Végzős osztály osztályfőnökeként közeli tapasztalatom van arról, hogy bizonytalanok a diákok, hiányzik nekik a megszokott környezet, a tanárok, akik nap mint nap személyesen magyarázták el nekik a tananyagot, és persze az osztálytársak, akik segítették őket. Mi pedagógusként úgy próbálunk segíteni, hogy elsősorban azokra a tárgyakra koncentrálunk most a végzős diákokkal, amik az érettségi tárgyak közé tartoznak. Ezekből fokozott a felkészítés – folytatta, hangsúlyozva, bízik benne, hogy az érettségire vonatkozó rendelet tekintettel lesz majd a nehezített felkészülésre.

Ha egy későbbi időpontban is, de szeretnének ballagást a Táncsicsban

A Táncsics gimnázium igazgatója elmondta, reméli, hogy – ha nem is májusban, hanem egy későbbi időpontban – de lesz egy tudásünnep, egy lehetőség, ahol a gyermekek korrekt feltételek között tudnak megmérettetni.

– Ennek a helyzetnek – még ha kényszerhelyzet is – van egy másik oldala, mégpedig az, hogy valahol felkészíti a diákokat arra a világra, ami a felsőoktatásban vár rájuk. Az egyetemen ugyanis sokkal személytelenebb az oktatás, mint a középiskolában, és egyetemistaként is otthon, egyedül kell felkészülnie a hallgatóknak. Az önmagunkért, a saját jövőjükért érzett felelősség ebben a rendkívüli helyzetben már most erősödik a középiskolásokban – tette hozzá dr. Blahó János.

Az igazgató kiemelte, ennek tavaszi időszaknak minden évben megvolt a lelki töltete. Ekkor cserélgették a gyerekek egymás közt a fényképeket, és ebben az időszakban köszönték meg a tanáraiknak a támogatást.

– A búcsúzás időszaka volt ez, aminek mindig van valami varázsa. Az iskola elkötelezett az irányban, hogy ha a helyzet úgy alakul, igény esetén vállalni fogjuk a ballagás megszervezését. Ha június végén vagy július elején lesz csupán erre lehetőség, az sem lesz akadály, hiszen ezek az élmények fantasztikusak, és egy ember egész életében meghatározóak maradnak – zárta az igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.