- hirdetés -

Jelenleg ugyan a rendkívüli helyzetre való tekintettel a Petőfi Művelődési Központtal együtt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár is bezárta kapuit, mégis érdemes felidézni az intézmény történetét, amely egészen az 1940-es évekig nyúlik vissza.

A Városi Könyvtár története 1949-ben, Orosháza várossá alakulásának harmadik évfordulóján kezdődött. Ebben az évben június 12-én avatta fel Ortutay Gyula az Orosházi Városi Könyvtárat az egykori Polgári Kör könyvtártermében. Az akkori könyvgyűjtemény alapját így ennek megfelelően a Polgári Kör anyaga, valamint a Békés Megyei Körzeti Könyvtártól való kötetetek jelentették. Az olvasóközönség számára az intézmény július 3-án nyitotta meg kapuit.

Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, ugyanis 1952 novemberében egy minisztertanácsi határozat alapján megszüntették a Városi Könyvtárat, létrehozva a Járási-Városi Könyvtárat. Feladata a járás területén működő könyvtárak szakmai irányítása és dokumentumokkal való ellátása volt. A járás községeiben működő letéti könyvtárak állományát 10 éven keresztül gyarapította.

A könyvtár története egészen 1949-ig nyúlik vissza (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az új könyvtár 2500 kötettel kezdett működni, akkoriban még az Előd utca 3. szám alatt. Könyvek terén ekkor meglehetősen zsúfoltnak számított az intézmény, mégis elenyésző volt a klasszikus szépirodalom és a gyermekkönyvek köteteinek szám, ráadásul kevés volt a tárolásukra alkalmas polc és szekrény. Ezért az 1960-as évek elején a szabadpolcos kölcsönzésre tértek át.

Az 1978-as esztendő újabb helyszínváltással, egyben a könyvek dobozolásával és költöztetésével járt, megkapták az Előd utca 15. szám alatti és a mellette lévő magánházakat. A könyvgyűjteményt így a két különálló magánházban helyezték el, külön a gyermek- és külön a felnőtt olvasók számára.

Jelenlegi helyére 2007-ben költözött az intézmény (Fotó: Palcsek István)

A könyvtár munkatársainak és olvasóinak nem sok ideje maradt arra, hogy megszokják az új helyszínt, 1984-ben ismét költözés történt, az ekkor már több 10 ezres könyvállományt az egykori Járási Hivatal épületében rendezhették be.

Az intézmény fennállásának 50-ik évfordulóját 1999-ben egy hétig tartó rendezvénysorozattal tették emlékezetessé. Nem sokkal később, ugyanazon az őszön egy újabb jelentős mérföldkő érkezett el a könyvtár életében. Ekkor vette fel az intézmény Justh Zsigmond író, művelődéspártoló nevét.

Jelenlegi helyszínére 2007 decemberében költözött az intézmény, a Dózsa György utcai épületből a Kossuth utcára, a Petőfi Művelődési Központ első emeletére.

Forrás: justhvk.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.