- hirdetés -

A csalók a koronavírus-helyzetből is megpróbálnak hasznot húzni, országszerte előfordult az elmúlt napokban, hogy hatósági személynek kiadva magukat ingatlanfertőtlenítés ürügyén csöngettek be emberekhez. Kellő óvatossággal azonban megelőzhetjük, hogy becsapjanak, csak meg kell fogadni a rendőrség tanácsait.

Személyesen is igyekeznek kihasználni a csalók a jelenleg világszerte zajló egészségügyi válsághelyzetet. Magyarországon több esetben is előfordult, hogy hatósági személynek adták ki magukat. Arra hivatkozva csöngettek be az emberekhez, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, idős személyek ellátására ajánlják fel szolgáltatásaikat vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkokat értékesítenek.

– Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal mindenki megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják – írta közleményében a police.hu.

A tájékoztatóban arra kérik a lakosokat, hogy a vásárlás módjától függetlenül, mindig ellenőrizzék le az árut ajánló személy vagy vállalat gyakoriságát. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a koronavírusos fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem gyógyászati boltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.

Arra kérnek mindenkit, hogy ne dőljenek be annak, ha orvosi felszereléseket kínálnak vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, amire hivatkozva személyes adatokat kérnek a hivatalos szervek nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek ugyanis senkivel sem így veszik fel a kapcsolatot.

Hozzátették, hogy a hozzátartozók is mindig figyeljenek oda idős szeretteik mindennapjaira. Folyamatos, de személyes kontaktust mellőző kapcsolattartással tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről valamint a segítségkérés lehetőségéről. Kérjék meg őket, hogy idegeneket semmiképpen se engedjenek be a lakásba! Ez a csalók elkerülése mellett a betegség terjedésének a megelőzését is jelenti.

Kiemelik, hogy mindenképpen előzzék meg az „unokázós” csalásokat. Rögtön ellenőrizzék vissza, ha egy idegen a hozzátartozójukra hivatkozott, hogy igaz-e, amit mondtak. Végül, de nem utolsósorban, ha valaki úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse rögtön a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Kiemelt kép: A csalók a koronavírus helyzetet is igyekeznek kihasználni, fontos, hogy a hozzátartozók odafigyeljenek idős szeretteikre (Fotó: origo)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.