- hirdetés -

Néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen volt, ami manapság zajlik. A koronavírus miatt szerte a világban karantént és kijárási tilalmat rendeltek el a helyi hatóságok, ahol még nem, ott is elkezdődtek az önkéntes karanténok, a közösségektől való visszavonulás. Hári Anikó kineziológus ad tanácsokat a bezártság idejére.

Egyszerre veszett el a biztonság- és a kontrollérzetünk, ami eddig szinte nem látott mélységű szorongással öntött el legtöbbünket.
– Nem csak azokra jelent veszélyt a bezártság, akiknek korábban volt mentális problémájuk, de azokra is, akik látszólag jó mentális állapotban vannak – fogalmazott Hári Anikó kineziológus.

Mint mondta, az események legnagyobb részét jelenleg nem mi irányítjuk, azok jórészt tőlünk függetlenül zajlanak. Ezért most megnézhetjük egyénként, mi mit tehetünk magunkért. A gondolataink, érzéseink és cselekedeteink a mi tulajdonunk, tehát szabadon dönthetünk a felől, hogy milyen irányba visszük. Ez a legnagyobb belső erő, ami mindenkinek a sajátja és szabad választása.

-Ez a válság most egy óriási szintlépési lehetőség többek között emberségből, szeretetből, együttműködésből, mértékletességből, alázatból. Önmagunk megismerésére kaptunk időt, a gondolataink megfigyelésére és irányítására, az ezt kiváltó érzelmekre és az ebből adódó cselekedetekre – sorolta a szakember.

A kineziológus tippjei a hasznos időtöltéshez!

  •  Legyen meg a napi rutin! A rutinok – bár unalmasnak tűnnek – nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben: biztonságérzetet teremtenek. Öltözz át a pizsamádból, tusolj le és készíts egy listát arról minden reggel,(vagy még jobb még előző este) hogy mi az aznapi célod, ezzel a produktivitás és a normalitás érzetét keltve.
  • Oszd fel a napod! Találj olyan elfoglaltságokat, amik megtörik a napod és amennyire lehet, a különböző tevékenységeket más-más környezetben végezd.
  • Figyelj a testedre! Táplálkozz egészségesen, aludj sokat és tornázz, akár online edzések segítségével, vagy csak nyújts, és meditálj.
  • Segíts másokon! Ha nem kötnek szigorú izolációs szabályok, akkor ezt könnyen megteheted, például elintézheted a bevásárlást azoknak, akik akadályoztatva vannak.
(Illusztráció: Pixabay)
  •  Maradj kapcsolatban! A technológia vívmányainak köszönhetően tarthatod a kapcsolatot a kollégáiddal, a családoddal, a barátaiddal, akár telefonon, akár videóhívásokkal, akár chateléssel.
  • Limitáld a médiafogyasztást! Megbízható forrásokból tájékozódj a legfrissebb információkról, de ne hagyd, hogy túlterheljen a híráramlás és a közösségi média.
  •  Ne unatkozz! Vágj bele egy sorozatba, olvass, vagy kezdj el egy olyan otthoni projektet, ami eddig az időhiány miatt halasztódott. A lényeg, hogy mentálisan aktív maradj, alkoss!
  • Kerüld el a kiégést! Ha otthonról dolgozol, akkor állíts fel szigorú szabályokat a munkaidődre vonatkozóan és tarts is be őket.
  • Fókuszálj a pozitívumokra! Például magad változására, új készségeid megtapasztalására, gyakorlatiasságodra és megoldóképességedre, hiszen most nem más mondja meg mit tegyél, belőled fakad a teremtő –megoldó erő!
  • Egyszerre csak egy napra koncentrálj! Emlékeztesd magad a jelenre. Ne tekints túlságosan messzire a jövőbe, és emlékeztesd magad, hogy ezek csak átmeneti intézkedések és hogy nem vagy egyedül velük.

Hári Anikó zárásként úgy fogalmazott, fedezd fel a kapcsolatot önmagaddal,  tartsd a kapcsolatot az ismerőseiddel virtuálisan, foglalkozz olyan dolgokkal, amelyekben örömödet leled és amelyben értelmet találsz, és segíts másokon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.